Баловете паднаха едва-едва на втори тур след 7. клас

Едва-едва паднаха баловете в най-желаните гимназии с прием след 7. клас на второ класиране, което бе обявено преди минути.  Нито точка надолу няма в „Компютърна графика” в Математическата, където всички приети на първи тур са се записали.

От учениците, които са класирани на първия етап, са се записали общо 3572-ма, съобщи председателят на комисията Рангел Райчев от Регионалното управление по образование.

908 тийнейджъри са подали заявления за второто въртене с надежда за по-добро класиране. Заедно с некласираните на първи тур 462-ма души, участниците в този етап в Пловдивска област са общо 1370.

От тях 1010 са класирани на втори тур. А 360 отново не са приети никъде, тъй като балът не им стига за посочените от тях специалности.

Равносметката след второто въртене е, че 613 ученици остават на същото място, където са били приети на първи тур. 295 обаче се изкачват на по-предно желание, като от тях 83-ма са приети по първо.

Некласирани остават 120 ученици със завършено основно образование, сред тях има и от други области.

В Хуманитарната гимназия, която в тази кампания бе посочена от най-много кандидати, балът в най-търсената специалност пада само със 7 точки. Така списъкът на приетите да учат в хуманитарна паралелка с английски там завършва на 395,5 т. за момичетата. При момчетата разликата с първи тур е 10 т. и последният приет в момента е със сбор  361,750.

В Математическата гимназия  балът за момичета в паралелка с математика и английски е по-нисък с 14, 750 т. – пада от 394,250 на 379,500.

В „Системно програмиране” разликата е по-малко от 5 т . и минималният бал в момента е 441,750.

В ЕГ „Пловдив” последното момиче в английска паралелка е с 411,500 – това е резултат, по-нисък само с 4,5 т. от този на последната приета девойка на първи тур.

В ЕГ „Иван Вазов” има малко по-голямо движение – балът на момичетата с английски пада от 437 на 419 т., а последното момче също е с висок сбор – 394.

В Националната търговска гимназия най-оспорвана е битката за банково дело с английски. Там балът между първо и второ класиране пада с 26,500 т. и заковава на 345, 750.

На този етап няма закриване на нови паралелки.

В следващите два дни класираните трябва да се запишат в училищата, в които са приети.

На 23 юли ще бъдат обявени свободните места. На 24 и 25 юли предстои подаването на заявления за участие в трето класиране, което ще излезе на 29 юли.

След тази дата неприетите ще могат да подават документи на място в учебни заведения, където има незаети бройки.

Продължава издирването на учениците, които не са подали документи в кампанията. В момента се прецизират списъците, като се взимат предвид приетите в училищата към министерствата на културата и спорта. Ще изясним статуса на всеки поотделно, но тази година тези случаи ще са по-малко от 400 ученици, в предишни кампании броят им е достигал 700-800, каза Рангел Райчев.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?