2374
Следвайте ни

Зловещо! Вълна от сигнали за съмнителни грижи с фатален край в дом за възрастни ВИДЕО

viber icon

Десетки сигнали на хора за съмнителни грижи към техните роднини в Дом за възрастни във Варна. След кратък престой в социалното заведение хората или влошават здравословното си състояние, или губят живота си.

„Доведохме наша близка в дома с линейката на заведението. Казаха, че ще я лекуват, за да я вдигнат. Обясниха ми, че е в прекрасно състояние, хапнала, започнала новите лекарства. Три дни, след като я настанихме, ми се обадиха, че е починала. Това, което видях - беше тя по памперс, мръсна, а устата ѝ беше кафява. Не я бяхме пуснали в такова състояние”, обясни Блага Андонова.

„Баба ми прекара в дома 19 дни. Беше в добро физическо здраве, само с деменция. В началото всичко беше наред. В крайна сметка обаче ни се обадиха, че е починала”, обясни близък на настанен в дома.

Николина Иванова от Агенцията за качество на социалните услуги обясни, че в дома е била извършена проверка. „Всичко, което казват гражданите, е вярно. Първата проверка беше по сигнал, който обаче не беше потвърден. След комплексна проверка през септември сме дали десет задължителни предписания. До дни ще трябва да получим информация дали са изпълнени”, добави тя в ефира на NOVA.

„В репортажа се говореше за частна линейка, за частна погребална агенция, говореше се за COVID отделение в старчески дом. Това е абсолютно недопустимо. Питам къде са здравните органи”, каза още Иванова.

По думите ѝ домовете, чийто собственици имат и погребална агенция, са с по-висока смъртност. „В този дом хората са по-малко, но в друг дом във Варна - за период от година и половина бяха починали 368 души, което е ужасяващо. За целия си опит от 40 години за пръв път видях такъв ужас”, допълни специалистът. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

17.11.2021 | 15:06

ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА Е ДА СЕ БОРИ КАКТО МОЖЕ С УНИЩОЖАВАНЕТО НА ПЕНСИНЕРИТЕ КОИТО СА ВРАГ НОМЕР ЕДНО НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ-С КОВИД С ВАКСИНИ ПО ДОМОВЕ КЪДЕТО МОЖЕ ГИ ПРАЩАЙТЕ НА 7 МОТО НЕБЕ-ЗАЩОТО НЯМА КОЙ ДА ПЛАЩА ВСЕКИ МЕСЕЦ ПЕНСИИ-ПАРИТЕ ИМ ВНЕСЕНИ ЗА ОСИГОРОВКИ ОТДАВНА СА УКРАДЕНИ

Отговори
1 0
друго сведения

друго сведения

17.11.2021 | 13:55

В тия домове не лекуват, а само най-много им дават да си пият хапчетата!

Отговори
0 0
Митева

Митева

17.11.2021 | 12:15

На това се вика комплексно обслужване, собственика има и погребална агенция, печелят от всичко, излиза тия са по-опасни от ковида дори, нямаш никакъв шанс попаднеш ли им в ръцете.

Отговори
4 0
мнение....

мнение....

17.11.2021 | 10:05

специален закон и отделна институция...за всички социални заведения под една шапка...

Отговори
5 0
мнение....

мнение....

17.11.2021 | 10:08

на всякъде е така и в пловдив и региона и в смолян и региона ...просто се дават лицензии на наши хора с домове ...там стоят зависими от състоянието си хора които нито могат да се оплачат нито могат да избягат...зависими здравословно ... и те милите стоят като заложици защото сами не могат да вземат решения решенията ги вземат роднините .... в дома си правят каквото си знаят за да нямат проблеми...роднините приключват проблемите си с настаняването и да отидат да ги посетят и да им се накарат ...че ако не търпят ще ги изгонят от там...и после на улицата...жестоко отвратително нагло...за мноооого пари.

Отговори
8 0
мнение....

мнение....

17.11.2021 | 10:04

Аз от опит знам че престоя в такова заведение означава път към края...и то скоропостижно..... преди време вуйна ми постъпи в дом защото единия син се обеси другия имаше трайно злокачествено заболяване.....за 2 месеца погребахме мумия имах чувството че погребваме друг човек..една жена която се беше стопила хербаризирала.......... в тези домове няма никакви грижи....там е концлагер.....работят неграмотни хора без чувства и морал...... единствено добри думи мога да кажа за общинския старчески дом в Пловдив на коматевския възел до транспортна болница..... да не се дават лицензии на частни такива домове ... не отговарят на изискванията.... нито с персонал нито с удобства нито с уют и отношение.....цените са убийствени за роднините и си длъжен да мълчиш иначе на вън.... закон за възрастните хора домовете да са само държавни и общински да работят професионалисти и сърцати хора.... сециална агенция да има и тя да отговаря за детските заведения до училищна възраст .... старческите домове и домове за хора с деменции и деца със специални нужди.... никакви частни домове ...регламент отделен бюджет и строг контрол и надзор....да се носи наказателна отговорност...също да се помисли за закрила на детето и социалните служби....пълен онанизъм пунтиране на дейност.....не съм видяла една инициатива да се срещат и организират разговори с бездомници да бъдат убеждавани за настаняване в домове...просто при сигнал отиват стискат си носовете и им подхвърлят едни декларации естествено те подписват че не желаят настаняване в дом .това трае 2 минути а после докладите им са по 10 страници.... никой не е отишъл при бездомник да го заведе да види как може да се изкъпе да се наспи да се нахрани и да си стъпи на краката.... даже да се върне към нормален живот....има изключително стойностни хора притиснати от обстоятелства и тръгнали по пътя от който някой трябва да ги издърпа насила....

Отговори
9 0
"Само с деменция"

"Само с деменция"

17.11.2021 | 09:20

За сведение това "САМО С ДЕМЕНЦИЯ" значи, че мозъчните съдове са отишли на кино!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?