Следвайте ни

Златна канализация за 2,8 млн. лева в селото на Ахмед Доган

Държавата платила по 200 бона на къща за канал в Дръндар; 700 милиона лв. потънали за ненужни проекти, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова

viber icon

По 200 000 лева за всяка къща са хвърлени при канализацията в родното село на Ахмед Доган - Дръндар. 2,8 милиона е похарчило екоминистерството, оглавявано от министър Джевдет Чакъров за изграждане на канализацията в селото, в която са свързани едва 10 къщи. Простата сметка показва, че канализацията на всеки дом е глътнала 200 бона. Тези данни изнесе от парламентарната трибуна министърът на околната среда и водите Нона Караджова в отговор на депутатски въпрос. В земята са заровени над 700 млн. лева за абсолютно ненужни проекти, каза още Нона Караджова. Хората не искат да се включат към изградена в малките селища канализационна мрежа, а ВиК дружествата категорично отказват да я обслужват. В момента тези съоръжения не се експлоатират от никого, заяви Караджова. В Народното събрание вчера имаше разисквания по питането на народния представител Иван Алексиев към министъра на околната страна и водите Нона Караджова за прекратено финансиране към общините по договори, сключени с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Председателят на ПГ на РЗС Яне Янев посочи, че в селото на Ахмед Доган - Дръндар, са отпуснати толкова средства, колкото в десет големи общини с над 50 хиляди души. Цялостният анализ на работата на ПУДООС показва, че това е било партийно предприятие, в което основни акционери са били Ахмед Доган, Сергей Станишев и за около 20 процента от проектите - Симеон Сакскобургготски, каза Янев. По думите му прокуратурата трябва да вземе спешни мерки, а инспекторатът на МОСВ да направи задълбочен анализ.

Водената политика от кабинета "Станишев" за екологични обекти през изминалите четири години е престъпна, заяви съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. Напълно са били пренебрегвани приоритетите, определени от ангажиментите, поети с договора за присъединяване към ЕС, посочи тя при разискванията. В ПУДООС са липсвали ясни критерии за подбор на обекти, блокиран е целият контролен механизъм и на практика кабинетът Станишев е създал перфектна машина за присвояване на голяма част от средствата, допълни Фидосова. Пречистването на водите и изграждането на депата са сред поетите задължения на държавата при подписването на договора за присъединяване към ЕС и един от приоритетите на бившето правителство, който не е изпълнен, посочи Фидосова. Тя каза, че за осем години страната е усвоила около 20 процента по програмата ИСПА за нуждите на екологията, но ако се докаже, че средствата са използвани неправилно, ще се налага да се връщат. За последните четири години - периодът, в който управлява кабинета "Станишев", са пропилени 684 млн. лева - в това число 412 млн. лв. от ПУДООС и 274 млн. лв. от бюджета, посочи Фидосова. По думите <210> те са похарчени в преобладаващата си част за канализация и водоснабдяване без очистителни съоръжения за села с население под 1000 души.

Според Фидосова са финансирани 299 договора за над 100 млн. лева за водоснабдителни обекти без ясна национална политика на министъра на околната среда и водите и на правителството, а една значителна част от канализациите изобщо не работят. Управителният съвет на предприятието е играл ролята на печат на волята на министъра на околната среда и водите, каза Иван Алексиев от ГЕРБ. По думите му става въпрос за откровена злоупотреба с обществени средства. Той отбеляза, че над 700 милиона лева национален ресурс са похарчени, а ефектът е нулев. Алексиев посочи, че само четири обекта за пречиствателни станции са в населени места с повече от 10 хиляди жители. Лъчезар Тошев от "Синята коалиция" каза, че сега сме поставени в невъзможна ситуация за изграждане на пречиствателни станции и депа в сроковете, които са поети като ангажимент. В момента в предприятието има 300 хиляди лева, а същевременно са изхарчени 700 милиона лева за проекти в населени места с под 2000 жители, отбеляза той. Тошев посочи, че "Синята коалиция" ще подкрепи проекта за решение, внесен от депутати от ГЕРБ.    

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?