2374
Следвайте ни

Зеленият сертификат за НС одобрен от здравната комисия, от правната се въздържаха

viber icon

Комисията по здравеопазване одобри предложението в парламента да се влиза с т. нар. зелен сертификат- документ за ваксинация, преболедуване, антитела или с направен PCR/антигенен тест.

Приетото решение предвижда още Народното събрание да осигури тестове за изследвания на входа на сградата, като разходите на депутатите ще са за тяхна сметка. Служители на администрацията, сътрудници на депутатите и медиите няма да плащат за тестовете.

Заседанието на здравната комисия днес се проведе извънредно, а от "Възраждане" се ожалваха, че нарочно не са били предупредени за него и така не са могли да присъстват на него.

„Депутатите пътуват много, срещат се с много хора, а и седим в едно помещение над 200 души и дишаме общ въздух. Наличието на механизъм, с който можем да управляваме риска в такава обстановка, е много важно да съществува и в парламента. На първото заседание на здравната комисия взехме решение да подкрепим предложението то да бъде вкарано в зала, за да се гласува от всички народни представители. Би трябвало да е още утре в програмата“, обясни пред бТВ д-р Александър Симидчиев, зам.-председател на здравната комисия и депутат от ДБ, откъдето дойде законодателното предложение за сертификата. Крайният вариант на проекторешението беше модицирано с промени от "Продължаваме промяната".
От ГЕРБ гласуваха "въздържал се", защото не одобриха текста в точка 3, според който ако имало струпване при правенето на тестове на входа на НС, депутатите минават с предимство. Не трябвало да има такова разделение обясни бившият здравен министър и сега депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов.

Проекторешението за сертификата беше предвидено да влезе днес в пленарната зала, но то отпадна от дневния ред и беше пратено в комисии, за да се обсъди първо там. 

Със спор за режима за влизане в Народното събрание по време на извънредната епидемична обстановка започна първото заседание на новата парламентарна Комисия по конституционни и правни въпроси, съобщи БНР.

Срещу него възразиха, но с различни мотиви - от „Възраждане“ и от „Има такъв народ“, защото настояват за повече време за обсъждане, и от ДПС, защото според тях предложението е внесено в комисията в нарушение на правилата.

От ГЕРБ избраха опцията „въздържал се“.

Така накрая „за“ обсъждането бяха само от „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“, но гласовете им не стигнаха, за да имат мнозинството от половината плюс един и точката да влезе в дневния ред.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?