2374
Следвайте ни

Зеленият сертификат отново скара депутатите ВИДЕО

viber icon

Депутатите обсъждат условията за достъп до сградите на Народното събрание чрез зелен сертификат при извънредна епидемична ситуация. Проекторешението е внесено от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България".

Точката беше включена тази сутрин в дневния ред. Вчера Комисията по конституционни и правни въпроси, а ден преди това и Комисията по здравеопазване, решиха достъпът до сградите на парламента да бъде след представяне на валиден документ за пълен курс на ваксинация срещу COVID-19 или на удостоверение за преболедуване, удостоверение за наличие на антитела, отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди това, или бърз антигенен тест, извършен до 48 часа преди влизането в сградата.

Правилата, ако бъдат одобрени, трябва да влязат в сила от 24 януари т.г.

Разходите за антигенните тестове за сътрудниците на народните представители, сътрудниците на парламентарните групи, служителите на администрацията на НС и представителите на медиите да се покриват от бюджета на парламента, е предвидено в проекторешението. Това няма да важи за самите депутати и те ще си плащат сами бързите антигенни тестове.

При струпване за бързи тестове народните представители могат да се ползват с предимство.

От "Възраждане" поискаха да се свика отново Комисията по здравеопазване за зелените сертификати в НС. "Има умрели ваксинирани. Какво означава, че сте ваксинирани – също се заразявате, разболявате и умирате. Какво доказвате с този зелен сертификат, документ? Вие предизвиквате гражданска война. Обществото е разделено. Обществото смята, че ваксинирането и зеления сертификат не помагат. Пречат на правото на труд и на образование. В момента предлагате да се ограничат и политическите права на гражданите – като пречите на народните представители на представляват гражданите. Това обяви от парламентарната трибуна Елена Гунчева от ПГ „Възраждане“.

Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС отговори, че ваксинацията предпазва до голяма степен - 92% на ефикасност от у нас. И заяви, че от 100 ваксинирани, 8 няма да са защитени. Другите 92 ще са предпазени от тежко заболяване и смърт. "Българските граждани трябва да чуят, че ваксините пазят. Представяте ли си това да се беше случило със СПИН-а - че не трябва носим предпазни средства. Сега нямаше да има живи хора в тази зала", направи сравнение Ангелов и се присъедини към мнението на колегата си от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев. "Ваксините имат две качества, които са най-важни за регистрация и се следят - безопасност и ефикасност", посочи той. И призова: "Гледайте не броя на случаите на заразявания, а броя на хоспитализациите", призова той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Внимавайте с бустерите!

Внимавайте с бустерите!

07.01.2022 | 16:09

Много хора си патят сериозно няколко седмици след БУСТЕРИТЕ. И е логично - как може нещо от което сте поели 2 дози и не ви пази да ви пази третия път - няма логика

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?