49
Следвайте ни

Зеленият сертификат може да остане в сила до летния сезон

viber icon

Сектор "туризъм" се намира в безпрецедентна ситуацията, трябва да бъдат осигурени икономически условия бизнесът да продължава своята дейност. Това коментира служебният министър на туризма Стела Балтова пред БНТ тази сутрин. Министърът заяви, че за зимата предстои да се реши дали да има хотели за карантинирани.

При всички случаи решението за противоепидемичната обстановка се взимат от здравните власти. Тези за "зеления сертификат" се подкрепят от туристическия бранш. Налага се мнението, че е добре този сертификат да бъде валиден не само за предстоящия зимен сезон, но и за летния догодина, коментира тя пред БНТ.

По думите й трябва да има предвидимост, а чуждите туроператори държат на "зеления сертификат", който от своя страна е възможност за работа на пълен капацитет, категорична е Балтова. Въпреки това в Министерството прогнозите за зимния сезон са сравнително оптимистични.

Междувременно утре редица браншове, свързани пряко с туризма, излизат на общ национален протест. Към момента протестни действия срещу новите мерки и изискванията за "зелен сертификат" са обявени в над 12 населени места в страната, включително София, Варна, Велико Търново и Бургас. В Пловдив недоволни хотелиери, ресторантьори и туроператори ще блокират кръстовището на Чифтее баня от 15:00 часа.

Туроператорите пък се събраха на протест пред Министерството на туризма и през вчерашния ден. Причината за недоволството им този път беше, че от гласувани 70 млн. лева за туризма в последния актуализиран бюджет от Народното събрание, само за 30 млн. лева има процедура, която включва и фирми от придружаващи дейности. Туроператорите настояват с министерско постановление да получат и останалите средства веднага.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Де Де Дееее

Де Де Дееее

27.10.2021 | 15:38

Ама ли още живи хора който не са влезнали в черните чували или поцинкованите ковчези Има ли още семейства и бизнеси който не са фалирали или затънали в кредити Значи има щом чак до догодина шъ на пържат на бавен огън

Отговори
0 0
Скиора

Скиора

27.10.2021 | 08:57

Отдавна съм отписал зимните ни курорти! Отиваш на Банско или Пампорово да караш и попадаш в зимна версия на Слънчев Бряг - тъпо и скъпо!

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?