Следвайте ни

Здравното министерство прекратява договора за строеж на детска болница

viber icon

Здравното министерство прекратява договора за инженеринг на „Национална многопрофилна детска болница“ заради отказ на МРРБ да издаде виза за проектиране. 

"Министерството на здравеопазването е дало указание на директора на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД да предприеме необходимите действия по прекратяването на договора", съобщиха от министерството и уточниха как се е стигнало дотук:

През април 2020 година Министерството на здравеопазването е сключило с ДЗЗД „Детско здраве“ договор за инженеринг на „Национална многопрофилна детска болница“, който предвижда реконструкция на сграда, несъществуваща в Подробния устройствен план на София.

През октомври 2020 година Министерството на здравеопазването е прехвърлило правата си на възложител на фирма „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД.

Същата през месец февруари 2021 година е поискала от МРРБ да бъде издадена виза за проектиране. Такава не е издадена от предишния министър на регионалното развитие. На 9 юли настоящият министър на регионалното развитие официално отказва издаване на виза за проектиране.

Това прави невъзможно изпълнението на обществената поръчка, казват още от здравното министерство. 

По-рано през деня от инициативата „За истинска детска болница“ заявиха във Фейсбук, че здравното министерство е изискало да се прекратят всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури по ЗОП. 

Ако процедурата започне отначало, детска болница няма да има още десет години. Това съобщиха по-късно в декларация от обединението "Детско Здраве". Те обявиха, че имат опит, международна подкрепа и капацитет да изградят нова детска болница за 2 години и половина и изразиха готовността си да започнат разрушаването на стоманобетонния скелет веднага след "получаването на зелена светлина от институциите".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?