Следвайте ни

Здравният министър: Влизаме в оранжевата COVID зона до дни

viber icon

България вероятно ще влезе в оранжевата ковид зона след седмица до десет дни. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров. По думите му, без актуализация на бюджета няма да има пари за първа линия.

От гледна точка на изготвен план, страната ни в голямата си част е готова да посрещне следваща вълна. Осигурено е и достатъчно количество лекарства за лечение на COVID.

"Това, което не можем да променим, е ниското ниво на ваксинация", отчете Кацаров, но даде положителен пример с лекарите, при които ваксинацията е най-висока от всички професионални групи. Повишава се обхватът и при възрастните над 60 г.

Кацаров бе категоричен, че актуализация на държавния бюджет е нужна, защото средствата за заплащане за първа линя са изчерпани.

"Ние променихме методиката за заплащане, но както и да подхождаме, ако правителството спешно не предприеме актуализация, няма да можем да посрещнем нарастващите нужди за първа линия, но и за лекарства при нова вълна, което налага актуализация и на бюджета на НЗОК", обясни Кацаров. Идеята му с актуализацията на бюджета на здравната каса е да се включи пакет за преглед и лекарства на болни от COVID, които нямат нужда от болнично лечение, така и болничната система да не се пренатоварва.

Кацаров предложи и планът за действие по време на епидемията да се разгледа и приеме от Народното събрание, така че той да не е само документ на здравното министерство, а политическите сили да поемат ангажимент за изпълнението му.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Значи ду.пе да ни е яко

Значи ду.пе да ни е яко

06.08.2021 | 17:01

Ще напълнят болницата с едни тестове,ще потекат пари от Европа и вируса,къде е ,никой не знае.

Отговори
1 4
genius

genius

06.08.2021 | 16:10

тълкуване на думите му: гепихме кинтите, бяхме дотук един познат казва : итн и бсп ще управляват-пазете портмонетата си

Отговори
4 4
Дамбата

Дамбата

06.08.2021 | 16:06

Да беше си купил поне една хубава маска, за да покажеш как трябва да се носи! Ако бяха взели мерки нямаше да има четвърта вълна! Много хора невярват, но не им го пожелавам да си го доказват.

Отговори
6 2
Петър

Петър

06.08.2021 | 16:56

Сигурно е намерил нещо безплатно и си го е турил на устата. Те нали ядът кютаци за по 0.50 ст.

Отговори
1 0
Абе, мин-дил

Абе, мин-дил

06.08.2021 | 16:04

как го разбра това!?! докато си лежеше на плажа ли! нещастен смота-няк!

Отговори
2 4
Каруцароф Каруцароф

Каруцароф Каруцароф

06.08.2021 | 15:17

Ами никой не ви пречи да влизате и излизате откъдето си искате бе Каруцаров Като сте се качили на чифутската каруца ша влизате и ще ви влиза Това нас не ни касае

Отговори
3 4
Васко

Васко

06.08.2021 | 14:27

Този мизерник, антиваксър до вчера твърдеше, че корона няма! Гнус!

Отговори
9 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?