Следвайте ни

Здравният министър с горещ коментар за протеста на медсестрите

viber icon

Готов съм да се срещна с всяка една медицинска сестра, аз съм човек на консенсуса. Не съм сигурен, че това е протест на медицинските сестри от цялата страна.

Така коментира в Русе министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обявения за тази вечер протест на медицинските сестри пред сградата на Министерството на здравеопазването.

"В момента, в който имам възможност, ще се видя с нашите колеги, които са обявили този протест, за да чуя какво точно искат и защо са избрали точно този момент. От разговора ми с медицински сестри в Бяла, Кюстендил, Сливен, Свиленград, Русе не усетих такъв тип настроение или такъв тип искания. При първа възможност ще се видя с тях", каза проф. Ангелов.

Той коментира, че заплатите на медицинските сестри зависят от изпълнителните директори на лечебните заведения.

"Нещо повече, анексът, който е подписан с Националната здравноосигурителна каса и съсловните организации, ще доведе до увеличаването както на месечните прогнозни бюджети на лечебните заведения с 10 процента, така и на стойността на клиничните пътеки с 10 процента, с изключение на най-високо финансираните клинични пътеки. Тези средства изпълнителните директори могат да ги насочат за формиране на трудовите възнаграждения. Идеята е точно там да отидат. В анекса, който ще подпише всяко едно лечебно заведение с Касата, ще имаме такъв текст, който да насочва средствата в тази посока", обясни министърът.

Проф. Ангелов коментира, че човек може да неглижира някого тогава, когато има правото да получи нещо и това право му бъде отнето.

"Законите са ясно и точно разписани кои са хората, които водят преговори и подписват Националния рамков договор. Това са Надзорният съвет на Касата, съсловните организации - Българският лекарски съюз и Българският зъболекарски съюз. Нито един синдикат не беше поканен на тези преговори. Аршинът, с който сме мерили, винаги е бил еднакъв. Министерството на здравеопазването по никакъв начин не участва в договорния процес или в подписването на анекса или на Националния рамков договор. Ние сме медиатори за прозрачност на процеса", обясни проф. Ангелов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?