4232

Внимание, морбили! Нов случай у нас - бебе на годинка без имунизация е заразено с инфекцията

Детето е второто заболяло за годината у нас. В средата на април в НЦЗПБ бе потвърден първият случай на морбили у нас при 4-годишно дете

 

Бебе на годинка и четири месеца без имунизация за морбили е заразено с инфекцията, съобщи пред вестник „Телеграф“ шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Малчуганът е диагностициран с опасната шарка на 4 юни. Към момента детето е хоспитализирано и е в добро общо състояние. Българчето живее в Англия и пристига със семейството си у нас в края на май, обясниха от здравното министерство. Детето има редовен имунизационен календар, но е без ваксина за морбили. Майката и бащата са с имунизации, обясни Ива Христова.

Детето е второто заболяло за годината у нас. В средата на април в НЦЗПБ бе потвърден първият случай на морбили у нас при 4-годишно дете. Оказа се, че малчуганът е с непълна ваксина, но прекара инфекцията леко, без усложнения и се възстанови в домашни условия.

 

Световната здравна организация и УНИЦЕФ алармираха за отчетлив ръст на случаите на заболяването на Стария континент. Само за първите три месеца на годината в региона са регистрирани над 56 600 болни от шарката, като за цялата отминалата година броят им е бил малко над 61 000.

Междувременно броят на болните от варицела у нас се увеличава. Близо 1000 деца са се разболели от шарка само за седмица, а броят им от началото на годината надмина 17 500 случая. Болните от скарлатина за втора поредна година бележат ръст. Заразените с магарешка кашлица пък намаляват. За миналата седмица са открити 130 болни от коклюш. Така броят на инфектираните от началото на годината достигна над 1400 души.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?