1553

Вижте всички области с коклюш в България

Пловдив не е подминат от "магарешката кашлица"

Две бебета починаха след заразяване с коклюш. Те са били на възраст под 2 месеца, когато започва задължителната имунизация за заболяването.

Инфекцията се установява във все повече области у нас, сочи справка на bTV. Най-много потвърдени случаи има в столицата. Болни има също и в София-област, Хасково, Стара Загора, Русе, Пловдив, Плевен, Перник, Монтана, Кюстендил, Враца, Видин, Велико Търново, Варна, Бургас и Благоевград.

Симптомите на заболяването включват температура, хрема и кашлица. По-късно кашлицата става на пристъпи, като са характерни много и кратки изкашляни, последвани от особен звук. Именно заради него идва и другото име на заболяването „магарешка кашлица“.

В началото на заболяването кашлицата е по-силна през нощта, но след това я има и през деня. Може да продължи до 3 месеца.

Здравните власти посочват, че около половината от болните у нас са имунизирани. Причината е, че имунитетът след тази ваксина спада с времето и затова трябва да се правят реимунизации. 

Ваксинацията срещу коклюш започва на 2-месечна възраст, след това продължава с още два приема на 3-ти и 4-ти месец. Реимунизация се предвижда на 16-месечна възраст, на 6 години и на 12 години.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?