49

Вендинг машините ще продават и лекарства с рецепта

Устройствата ще имат аудио-видео връзка с фармацевт

Даваш електронна рецепта и машината "изплюва" нужните хапчета. Скоро това може да е реалност у нас.  Сега продажба на лекарства чрез автомат можеше да се извършва единствено на такива, които се отпускат без лекарско предписание. Задължително условие е и вендинг устройствата да са разположени на територията на аптеката.  

Въвеждането на нови правила е заложено в проект за изменение и допълнение на Наредба №28 от 2008 г. за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти.  

Предвижда се автоматите за лекарства вече да продават и медикаменти, отпускани по лекарско предписание. Според проекта в населени места, в които има разкрита аптека, на нейната територия ще могат да се продават чрез автомат, разполагащ с възможност за аудио-видео връзка в реално време с магистър-фармацевт, разрешени за употреба у нас лекарства с рецепта. Изключение правят медикаменти, съдържащи наркотични вещества, антидиабетните лекарства, онкомедикаментите, както и такива, класифицирани във фармакологична група „Кръв и кръвотворни органи“.

Според предложените промени изключение е допуснато и в случаите, в които автоматът е собственост на аптека с ръководител помощник-фармацевт. Чрез такива автомати ще могат да бъдат продавани само лекарствени продукти, които се отпускат без лекарско предписание.

Изрично се въвежда задължението лекарствата с рецепта, които се продават чрез автомати, да са предписани с е-рецепта.

Към автоматите за продажба на лекарства също има допълнителни изисквания. Освен осигурената възможност за аудио-видео връзка с фармацевт в реално време, вендинг машините трябва да имат осигурена техническа възможност за връзка със специализирания аптечен софтуер и за цялостно документиране и съхраняване на информацията относно отпуснатите лекарства с рецепта, както и осигурена техническа възможност за верифициране на медикаментите и за подаването на информацията към СЕСПА -  Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позит​ивния лекарствен спис​ък  на Република България. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?