2374

Вдигат заплатите на лекари и медсестри, но само в държавните болници

В общинските здравни заведения и джипитата също искат увеличение

2000 лева минимална работна заплата за лекари, 1500 за медицинските сестри и 900 за санитарите. Това се очаква да бъде записано в новия колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, който трябва да бъде парафиран тази седмица. Значителното повишение на стартовите възнаграждения, които досега бяха съответно 1200 и 950 за лекари и медсестри, бе договорено на среща в Министерския съвет на национално представителните синдикални организации - КНСБ и КТ „Подкрепа“, с премиера Кирил Петков и министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

За болничните заведения, които ще приложат новия отраслов колективен договор, стойността на клиничните пътеки ще бъде увеличена с 25 процента.

Скокът на възнагражденията обаче не важи за общинските здравни заведения, подчерта управителят на МБАЛ "Св. Мина" проф. д-р Петър Петров.  "Вдигат се заплатите само в държавните болници. За останалите няма механизъм, по който да бъде направено, защото ние сме търговски дружества. Ако ще се прави и при тях, то тогава държавата трябва да предвиди някакво дотиране", коментира проф. Петър Петров. По думите му, по-фрапантното тук е, че по този начин ще се противопоставят държавни на общински болници. 

"Марица" потърси и мнението на председателя на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив д-р Георги Цигаровски, който коментира, че категорично е необходимо увеличаване на приходите на личните лекари.  

"Доколкото знам, е планирано такова увеличение, за да може, поне частично, да се покрие увеличението на разходите. Имам предвид разходите за заплати, защото на медицинските сестри си плащаме ние, разходите за много повече дезинфектанти, ръкавици и прочие спрямо обичайното, също харчовете за наем и поддържане на сгради и т.н. Така че увеличаване на доходите за тези, които са на държавна работа, тоест работят по трудов договор, както и увеличаване на приходите на всички останали, е крайно необходимо, предвид инфлацията, цените на енергоносителите и т.н.", посочи д-р Цигаровски. Той припомни, че много лекарски кабинети бяха изправени пред предизвикателство през последната зима как да поддържат нормална температура, така че пациентът да може да бъде съблечен и прегледан, предвид цените за отопление. Други пък направо орязаха работното си време, тъй като не могат да поддържат топъл кабинет 8 или 12 часа.  

По оценка на д-р Цигаровски, разходите на личните лекари са скочили с между 30% и 50%, за което те трябва да бъдат компенсирани. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Беновска пита

Беновска пита

05.04.2022 | 11:30

Лекарите и учителите са най големите кожодери безхаберието и наглостта им са прояли костите им. Лекарите се превърнаха в търговци , които не те лекуват а всячески те ограбват. Увеличението на заплатите им е неоснователно, както неоснователно е това и на учителите. Две години лежаха и пърдяха на топло в къщи с това онлайн обучение без никакъв контрол водят ли се часове или не. Занижени изисквания към учениците днешното училище се е превърнало в бардак.

Отговори
6 2
Пенева

Пенева

04.04.2022 | 19:54

За окръжна болница Добрич,д.р Йорданов от ортопедия ще има ли увеличение,на той е един кожодер,той уби майка ми.дори и заплата не заслужава, тук ако излъже там на оня свят не може.мафиот от класа.парите който взема дали са сладки???ще дойде и неговия ред.от там отърване няма.аз ще те съдя и лекувам д.р Йорданов.

Отговори
2 0
Анонимен

Анонимен

04.04.2022 | 17:28

А Света Екатерина ще има ли увеличение

Отговори
0 3
Беновска пита

Беновска пита

04.04.2022 | 13:14

А бе тия джи-пи-та не схванаха ли,че вече няма да ги има???

Отговори
7 6
Лекар

Лекар

04.04.2022 | 20:41

Гледай междувременно ти да не изчезнеш,че никой не е застрахован,малоумнико.

Отговори
0 1
Лекар

Лекар

04.04.2022 | 20:47

До Беновска Ние, като съсловие винаги ще ни има,защото без нас не могат, но за теб не е сигурно.Привет!

Отговори
2 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?