49

Ваканцията се отлага: Пловдив в режим на грипна епидемия от днес

Грипът опразва класните стаи в Пловдив и вече има паралелки, в които децата са останали наполовина. Учениците обаче не могат да се надяват на извънредна ваканция, въпреки че от днес влизат в сила ограничителните мерки заради обявената в петък епидемия на територията на цялата област.

"Знам, че в училището на сина ми има по 10 болни деца в паралелка, като такава е ситуацията в почти всички класове. Всички се чудят защо чакат да се разболеят и останалите, а не обявяват грипна ваканция", заяви пред "Марица" майка на петокласник в едно от училищата в центъра на града. Шефът на РЗИ д-р Сийка Димчева обаче  е категорична, че данните за момента не дават основание за подобна мярка. Официалната статистика сочи 17% отсъстващи ученици.

„На този етап не се налага обявяването на грипна ваканция. Това ще стане, ако броят на отсъстващите ученици достигне 30%, тоест се повиши два пъти“, обясни тя.

За разлика от учениците, учителите се надяват да не се стигне до затваряне на училищата в следващите дни. Прекратяването на присъствени занимания може да доведе до затруднения около приключването на първия учебен срок. Все още продължават класните работи, които имат голяма тежест в срочната оценка, и част от тях са насрочени за тази седмица. Нагласите сред родителите също са противоречиви. От една страна, забавянето на противоепидемичните мерки води до разболяване на още повече деца и когато бъде обявена припна ваканция, тази мярка ще дойде, след като вирусът вече е преминал през класните стаи. От друга страна, прекратяване на занятията би оставило у дома учениците, което пък създава трудности за работещите майки и бащи ​- особено на децата от начален етап, които не могат да бъдат оставени сами у дома. За по-големите пък опитът от предишни години показва, че мярката не дава особен ефект, тъй като тръгват по кафенета и молове. Вероятно и тази година ще се повтори ситуацията от предишните зими - да се изчака още набъбването на статистиката, като междувременно ще минат решаващите дни в края на първия учебен срок. Така евентуална грипна ваканция може да има в последната седмица на януари, като се слее с междусрочната. Тази година тя е от 3 до 5 февруари включително. 

Иначе по силата на обявената грипна епидемия от днес до 28 януари се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари.

До неделя се спират свижданията в лечебните заведения и в специализираните социални институции за деца и възрастни. 

Ще бъде засилен сутрешният филтър в детските заведения и училища, като няма да се допускат деца с клинични симптоми на грип и ОРЗ, а болните ще се връщат по домовете им. Няма да се допускат до работа и заболели лица от персонала на детските и учебните заведения и ще се извършва двукратна текуща дезинфекция на повърхностите. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
1334дфн

1334дфн

22.01.2024 | 11:54

То, май, класни не се правят две седмици преди края на срока и това са журналистически измислици . Децата отдавна направиха класните.

Отговори
1 1
Ти така си мислиш.И не са само класните,а и контролни по всички предме

Ти така си мислиш.И не са само класните,а и контролни по всички предме

22.01.2024 | 12:43

Предмети,които не са минали още.Оформят успех до края на месеца.

Отговори
1 0
Още правят

Още правят

23.01.2024 | 10:56

Не е вярно още правят класни и контролни, затова не дават ваканция. Чакали са последния момент. Абсолютна липса на организация на учебния процес. Другаря Темелков да провери училищата.

Отговори
2 0
Защо?

Защо?

22.01.2024 | 11:47

Къде е другарката Иванка Киркова за да попита учителите, защо не са направили навреме класните работи. Абсолютно безобразие!

Отговори
4 0
Докога

Докога

22.01.2024 | 11:45

Защо оставят в последния момент класните работи, така децата не могат да бъдат изпитани и ако е нужно да поправят оценките си. Пълно безхаберие!

Отговори
4 0
АХА

АХА

22.01.2024 | 11:19

Сийче, да си скъсаш всички дипломи и да се махаш от този пост!!! Не ставаш!!! Нека, да се изпоразболеят всички Сийче, и тогава ще ги пуснете във ваканция!!! Толкова ти е капацитета!!!

Отговори
6 0
Болен с грип

Болен с грип

22.01.2024 | 08:46

Жалко, 16 процента не са малко, защото не всички боледуват едновременно. Грипът е тежък с висока температура и трае поне седмица. Наистина ли трябва 7 човека от 20 да се разболеят, или просто е заради края на срока това отлагане на грипната ваканция при обявена гривна епидемия?

Отговори
12 0
Пълни глупости

Пълни глупости

22.01.2024 | 07:59

Докато училището е по задължение, посещението в мола е по желание. Да не се прекъснат учебните занятия превантивно с довода, че учениците щели да отидат в моловете е нелепо. Да не говорим, че молове има в 5 града в цялата страна. Децата по малките населени места ще си останат у дома и ще бъдат здрави. но, както бях чел някъде, в България здравеопазването не включва превенция, а лечение.

Отговори
17 0
smqh

smqh

22.01.2024 | 07:53

направо го спирайте това даскало, ясно е че искате децата прости МА ВИЙ СТЕ ОЩЕ ПО ПРОСТИ

Отговори
5 3
Здрасти

Здрасти

22.01.2024 | 07:42

Спешно ваканция,...

Отговори
10 1
Така ли?

Така ли?

22.01.2024 | 07:41

Защо бе изроди!???? За да няма после места по болниците и лекарства ли... За да учат пак дистанционно ли...да ви е по евтино..

Отговори
18 4
Да може да са си вкъщи и да минават часовете онлайн,децата ненаучени,

Да може да са си вкъщи и да минават часовете онлайн,децата ненаучени,

23.01.2024 | 11:10

Заплатката върви,маникюрът направен и пей,сърце!

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?