3906

Важно от НЦЗПБ: Новият щам "Флирт" може да предизвика тромбози

Няма данни за регистрирани случаи в България на новия щам „Флирт“ . Данните са от Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи за „Марица“ д-р Таня Учорджиева шеф на отдел „Противоепидемичен контрел“ в РЗИ-Пловдив.

Новият щам е вариант на „Омикрон“ и няма голяма разлика между тях.

„Информацията, която имаме е, че „Флирт“ е по-заразен, но протича по-леко. Основните признаци са силни главоболие и болки в гърлото, придружени от температура, втрисане, а в някои случаи и с диария“, казва д-р Учорджиева. Тя припомни, че в летния сезон много българи предпочитат да почиван в Гърция, където вирусът вече се разпространява, затова е напълно възможно скоро да се появят първите случаи и при нас.

„Хората не трябва да подценяват заболяването и при първите симптоми препоръчвам да потърсят лекарска помощ.  За да се ограничи разпространението му е добре хората да си припомнят мерките, които трябва да се спазват при вирусните заболявания – добра лична хигиена, дистанция поне на два метра от хора, които кихат, кашлят или имат хрема. Това важи особено за хората над 65 години и тези с хронични заболявания“, каза още епидемиоложката.

„Опасността е от тромбози. Вирусът уврежда вътрешната обвивка на кръвоносните съдове, а когато тя е увредена, лесно се образуват тромби“, предупреждава шефът на НЦЗПБ - проф. Ива Христова.  Тя съобщава още, че в Гърция, само за седмица, са регистрирани 473 случая на COVID-19, а 22 са починали.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?