2374

В пика на грипа: Как да се предпазим от усложнения

В разгара на грипния сезон сме, а  вирусите често водят до множество усложнения. Това са бактериалните инфекции на горните дихателни пътища, особено при деца и възрастни над 60 години и при хора с хронични придружаващи заболявания, пише dariknews.bg.

Според статистиката, около 20% от децата и юношите развиват остър среден отит по време на грипната инфекция. При възрастните също се наблюдава висок процент на усложнения.

Грипните вируси са невротоксични и засягането на слуховия нерв също е често срещано. Може да протече без болка, но с внезапно намаление на слуха – едностранно или двустранно. Понякога се засяга и вестибуларната част на слуховия анализатор. Възпалението на слуховия нерв трябва да се лекува незабавно в специализирана клиника, за да се предотврати трайно увреждане на слуха.
 
Тежката, продължителна хрема, главоболието могат да бъдат симптоми на остър гноен синуит. Честотата им рязко се повишава по време на грипните сезони. Ненавременната диагноза и лечение крие риск от сериозни усложнения. 

Бактериалните възпаления в областта на гърлото също не са рядкост. В някои случаи са съпътствани от висока температура, болки при преглъщане, налепи и затруднено широко отваряне на устата. В тези случаи е наложително преценка от УНГ-лекар за последващо лечение.

Не на последно място са и усложненията от страна на ларинкса. При грип гласът става дрезгав, поради оток и зачервяване на гласните гънки. Когато процесът обхване и входа на трахеята, се появява кашлица и лек задух.  

Специалистите съветват, че най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. За това препоръките, които не трябва да пренебрегваме са:

Често измиване на ръцете с вода и сапун
Използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа
Закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне
Носене на маска на лицето
Избягването на търкането на очи с мръсни ръце
Често проветряване на въздуха в затворени помещения
Редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения
Измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?