49

Трима в битка за директорския стол на НЗОК

Трима са желаещите да оглавят НЗОК, става ясно от предложенията, публикувани на сайта на парламента, след като срокът за внасяне на предложенията изтече снощи в 18 часа. Това са д-р Тодор Хинов, предложен от „Възраждане“, Иванка Динева е предложението на  ГЕРБ и проф. Жени Стайкова, предложена от БСП за България.

В момента заради предсрочното освобождаване на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев длъжността временно изпълнява подуправителят д-р Йорданка Пенкова. Изборът на управител на Здравната каса обаче е спешен, тъй като срокът, в който тя може да изпълнява длъжността изтича на 13 юли и в случай, че дотогава не бъде избран нов управител, Здравната каса ще остане без ръководство.

Анестезиологът д-р Хинов започва работа през 1979 г. в общинската болница в гр. Севлиево като специалист-анестезиолог, където от 1989 г. до 1992 г. е Завеждащ ОАРИЛ. От 1990 г. е основен съдружник и управител на редица дружества с предмет на дейност - предоставяне на медицински услуги, включително и чрез договор с НЗОК, ДКЦ, СБАЛ по хирургия и ортопедия, през 2000 г. организира първата групова практика в България с 16 000 пациенти, а от 2014 г. до момента е основател и управител на Медицински център „Унимед“ ЕООД. Д-р Хинов е член на УС на Българския лекарски съюз и носител на редица награди за активна дейност и възстановяване на БЛС и за издигане авторитета на съсловната организация.

Иванка Динева има 21 години професионален опит в системата на здравеопазването, включително и в управлението на НЗОК. Завършила е висше образование по две специалности - „Счетоводство и контрол“ и „Право“, като и по двете специалности има трудов стаж в системата на Здравноосигурителната каса.

Работата си в системата на здравеопазването, Динева е започнала през 2002 г. като младши експерт „икономист“ в районен офис към РЗОК - София столична. В периода от 2002 г. до 2008 г., Динева е заемала последователно длъжности от младши експерт “Икономист” в Районен офис № 2 до Главен експерт „Икономист“ в Отдел “Здравноосигурителен бюджет” на РЗОК - София столична. От 2008 до 2012 г., г-жа Динева е заемала последователно няколко длъжности в Централно управление на НЗОК - главен юрисконсулт в самостоятелен отдел „Правен“, и.д. Началник на самостоятелен отдел „Правен“ и Директор на дирекция „Правна“. От 2012 г. до началото на 2017 г. Динева е била консултант в частния сектор, адвокат към Софийска адвокатска колегия, Съветник на министъра на здравеопазването и подуправител на НЗОК в периода  октомври 2015-февруари 2017 г.

От май 2017 г. до декември 2020 г., Динева е била съветник на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика, а от декември 2020 г. до септември 2022 г. е директор на РЗОК - София. През годините Динева е участвала като експерт в преговорите, свързани с Националните рамкови договори, в обсъждането на различни законодателни инициативи и е представлявала институцията на различни междуведомствени срещи.

Проф. д-р Жени Стайкова завършва медицина в Санкт-Петербургската медицинска академия „ И. Мечников“ през 1984 г. През 2005 г. Защитава магистратура по обществено здраве и здравен мениджмънт в МУ - София и магистратура по публична администрация и административни практики в СУ „Св. Климент Охридски“. Притежава специалност „Комунална хигиена“ от МНИИГ „Ф. Ф. Ерисман“ - Москва и втора специалност „Социална медицина“ от Висш медицински институт - Пловдив.

През 2008 г. придобива образователна и научна степен „Доктор“. От 2010 г. е доцент, а от 2018 г. е доктор на науките и професор в МУ - София.

В периода 1995 - 1998 г. е директор на ХЕИ - Кърджали, а от 2001 до 2011 г. е директор на РИОКОЗ - Кърджали, от 2009 - 2011 г. е директор на РЦЗ - Кърджали. В периода 2014 - 2015 г. е била директор на Националния център за обществено здраве и анализи - София, както и председател на Съвета на директорите на МБАЛ „Пловдив“ АД. От 2018 г. насам е професор в Медицинския университет - София, Факултет по обществено здраве „Проф. д-р Цекомир Воденичаров“, катедра „Превантивна медицина“ и хоноруван професор в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас. От 2021 г. е председател на Съвета на директорите на МБАЛ „Св. Пантелеймон - Ямбол“.

Изслушването на кандидатите в Комисията по здравеопазване ще е на 6 юли, а изборът на управител в пленарна зала – на 12 юли. До 4-ти юли кандидатите ще бъдат проверявани, включително и за принадлежност към ДС и РУМНО, като в същия период ще могат да бъдат изпращани въпроси до тях от всички заинтересовани страни, включително и медиите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата