3906

Три нови случая на морбили за седмица

  Три нови случая на морбили са регистрирани у нас през изминалата седмица, съобщава сайтът на Централната лаборатория по заразни и паразитни болести.  С тях общият  брой на заразените от началото на годината става 13.

„В Пловдивска област нямаме регистриран случай на морбили. Повечето заразени са от региона на Варна, тъй като много туристи от Румъния, където болните от морбили не спират да се увеличават, идват на почивка на северното ни Черноморие“, коментира д-р Таня Учорджиева, шеф на отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Пловдив.

Случаите  от региона на Варна вече са 11 като хората са от различни места и не може да става въпрос за огнище, смятат епидемиолозите. По-голяма част от заразените са деца, като причината за заболяването им е липса на ваксинация. В няколко от случаите пък здравните власти подозират фиктивна имунизация, тъй като изследванията им не са установили антитела.

Припомняме, че в северната ни съседка има вече 18 смъртни случаи, а заразените са хиляди.

„Най-добрата превенция е ваксинацията. Дори някой да се зарази с морбили, ще изкара по-леко заболяването, което важи и за коклюша“, категорична е д-р Учорджиева.

Според нея в момента няма бум на инфекциозни заболявания. Зачестили са случаите на стомашно-чревни инфекции, но и те са в рамките на нормалното за сезона. В момента в Инфекциозна клиника се лекуват 5 души с ентероколити. Симптомите са умерена до тежка диария, повръщане, болки в корема, безапетитие, обезводняване и повишената температура. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?