2374

Три болници отказаха да приемат 13-годишно дете в тежко състояние

Състоянието му вече е стабилно

Три болници в Бургас отказаха да приемат за лечение 13-годишно дете в тежко състояние. Стигна се дотам ,че момичето припадна на излизане от третата болница и получи гърч, като едва тогава бе предприето лечение. Състоянието на момичето вече е стабилно, съобщава БНТ.

13-годишната Яница започнала да повръща, отпаднала, а краката и ръцете ѝ изтръпнали. Родителите ѝ я завели в болницата в комплекс "Меден рудник", където обаче отказали настаняване, тъй като детското отделение било пълно. Направили нов опит в Спешния център в държавната болница, където прекарали близо час в коридора.

"От чакане, детето започва да се обезсилва още повече, губи силите си, не може да стои изправена. След още известно време идва някаква докторка. Казаха, че случаят не е спешен, затова го пращат в другия кабинет, в т. нар. неотложен, в който е имало поне 10 човека да чакат", обясни вуйчото на детето Иван Иванов.

От лечебното заведение изпратиха писмено становище, в което се казва, че родителите на момичето са дошли в спешния център с оплакване, че са му студени ръцете. Преценено е, че случаят не е спешен и може да изчака за преглед, тъй като в същото време медиците са помагали на друго дете, което било с опасност за живота след поглъщане на предмет. Родителите на Яница не са изчакали преглед и сами са си тръгнали.

В следващата болница, в която се опитали да настанят 13-годипното момиче, е извършен преглед, но е обяснено отново, че случаят не е спешен и са отпратени.

"Когато излизаме от болницата, детето отвън напълно губи и последните си сили и се сгромолясва и пада на земята, студено, не диша и посиняло цялото. Вкарах я набързо там в предверието на болницата, докторите се опитваха да я свестят, пръскайки я с вода и с леки шамарчета, аз виждам, че детето си гълта езика. Бяхме аз и нейната баба - аз ѝ отворих устата, бабата ѝ извади езика, детето започна да диша", разказа вуйчото.

Ето какво обясни директорът на лечебното заведение д-р Александър Маджуров пред БНТ:

"Имало е няколко придружаващи заболявания плюс скорошна ортопедична операция. Тъй като ние нямаме нито ортопедия, нито неврохирургия, а има тръпнене на крайниците, единият колега е преценил, че там ще има нужда от тези консултации и е по-логично да е в голямата многопрофилна болница".

БНТ: Вашият специалист е казал, че състоянието му не е толкова тежко за хоспитализация?

Д-р Александър Маджуров: Но е казал, че е добре да отидат да бъдат хоспитализирани в окръжната болница, с оглед всички други заболявания.
Със случая са започнати и от Регионалната здравна инспекция, тъй като вуйчото се е обадил по телефона на директора с молба за съдействие. Едва тогава с линейка детето е транспортирано и настанено в държавната болница.

"Обади ми се бащата или някакъв роднина, той не се представи, но пък и аз не го питах за името, защото беше много притеснен. Звъннах на изпълнителния директор, звъннах и на шефа на Спешно отделение, обясних им. Казах му на човека да отива веднага в УМБАЛ-Бургас, защото знаех, че там има 8 или 9 свободни легла. Също ще проверя случая какво, защо се е стигнало до това", каза д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

"Не искам да пожелавам на никой такова нещо, когато детето му е в безпомощно състояние и не получава спешна помощ. Отделенията са натоварени, предполагам, че изпитват проблем здравните власти да откриват нови отделения, поради липса на кадри. Отношението към хората е много лошо и общо взето е безнадеждна ситуацията", каза Иван Иванов.
Състоянието на 13-годишната Яница вече е стабилно. Изследванията са добри, няма температура. Очаква се утре да бъде изписана.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Фен

Фен

12.01.2023 | 09:35

Тепърва ще страдате от некомпетентност.Ганьо донякъде е прав.От 10 новозавършили лекари 8 не могат да направят кардиограма,а да разчетат не могат 10 от 10

Отговори
0 0
абе, Марица,

абе, Марица,

11.01.2023 | 21:43

може ли да не публикувате всички пациентски тъп.ни!?!? Кой припаднал, кой измръзнал, кой повърнал и кой се нас-рал? Всеки ден лакарите се борят с деби-ли, още ли трябва?

Отговори
2 0
Не разбрахме само

Не разбрахме само

11.01.2023 | 20:15

Кво и било на Яница всъщност? В колибата нямало прозорци и измръзнали ръчичките? После полежала на топло, хапнала месце и супа безплатно, и се оперила. Къв хубавец и е намерила бабааа...15-годишен юнак. Налято ша я женим. BTW, някой сети ли се да провери за бременност?

Отговори
4 5
Всъщност

Всъщност

11.01.2023 | 20:59

Дебил, който не трябва да се размножава

Отговори
1 3
Ганьо

Ганьо

11.01.2023 | 19:50

Стига с тия болници.Това са търговски дружества,а пациентите са клиенти.Искахте американска мечта и си я получихте

Отговори
8 5
Много ти здраве

Много ти здраве

11.01.2023 | 22:50

Църрвул, това ли за теб "американската мечта" - лекар с 20 годишен стаж да работи, а някакъв полуграмотен примат да го учи какво да направи и каква кардиограма....Сбъркал си адреса!

Отговори
9 1

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?