71

Тревога! Идва ли новата китайска пневмония? Кунчев с предупреждение

Не е засегнат цял Китай, разпространява се коктейл от доста различни неща – микоплазмена пневмония, респираторно-синцитиален вирус, аденовирус и някои грипни вируси, заяви доц. Ангел Кунчев

Доц. Ангел Кунчев - Снимка БГНЕС

Преходният период преминава и започва активността на грипа. Това че миналата седмица имаме първите изолирания на вируса в страната означава, че нещата се развиват според очакванията. Те дори се движат с около десет дни до две седмици закъснение, защото миналата година по това време вече имахме много по-сериозна грипна активност, но и това ще стане.

Това заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му няма обяснение за това забавяне.

„Ние вече над 30-40 години наблюдаваме какво се случва. И в 90% от от тях грипната епидемия е в края на януари или първите една-две седмици на февруари. Сега според това, което се случва в Европа и според изолациите у нас, очевидно декември ще набира скорост, за да достигне епидемични нива през януари“, коментира доц. Кунчев.

„Обикновено началото е доста по-интензивно и не започва с лека хрема и кашлица, а с много силна адинамия, температура, главоболие. И едва след това се появяват дразнене на гърлото и кашлица и бронхити и пневмония като усложнения“, посочи експертът.

Той обясни, че интересът към противогрипната ваксина се увеличава всяка година, а опитите са и бройките им да се увеличават.

„До Нова година със сигурност всеки който желае и е над 65 г., ще може да се ваксинира при личния си лекар. Гоним ефекта да предпазим тези хора, за които това е най-важно – хората с хронични заболявания и по-възрастните. Всяка година виждаме, че грипната епидемия взема живота на 2000-3000 души от тези групи“, заяви доц. Кунчев.

Той посочи, че вече са минали една-две вълни на други респираторни инфекции, като посочи, че това е характерно за сезона преди обичайната грипна епидемия.

Относно новите варианти на COVID-19 доц. Кунчев посочи, че няма да как се прогнозират.

„Една-две седмици имаше задържане на високи нива, но вече има спад на случаите. Под 400 души са тези, които са настанени в болници, под 30 са тези в интензивните отделения – най-вече по-възрастни хора. Така че за момента не представлява особен проблем“, подчерта доц. Кунчев.

За болните от COVID-19 той припомни, че ограничения вече не са необходими, но все пак изолацията е по-добрият вариант.

Иде ли ново заболяване от Китай?

Относно новите случаи на болни в Китай от „недиагнистицирана пневмония“ доц. Кунчев посочи, че донякъде е станало ясно какво се случва там.

„Каквото и да се появи, рано или късно достига навсякъде по света. Наистина сме вече едно голямо село и със самолетите всичко се разнася за часове. На 13 имаше съобщение на китайската здравна комисия, че има завишение на заболяемостта от пневмония. През този сезон това не е особена изненада. Проблемът обаче е, че е при деца. Не е засегнат цял Китай, разпространява се основно в две провинции. Колегите до момента откриват обаче, че се разпространява коктейл от доста различни неща – микоплазмена пневмония, респираторно-синцитиален вирус, аденовирус и някои грипни вируси“, посочи Кунчев.

Той добави, че и Европейският център по контрол на заболяванията засега не вижда нещо особено притеснително.

„Няма нов и непознат вирус – това донякъде ни успокоява. Не е и лошо, че тези неща се чуват, защото показват, че системата работи – ако нещо тръгва, да се знае какво, да може да му се намери генетичния код и да се изработят ваксини. Обяснението на много голяма част от колегите е в изолацията заради COVID-19.

Следващите десетина дни ще бъда ключови – има ли нов причинител, какъв е той, или е просто нормално сезонно заболяване“, коментира главният държавен здравен инспектор.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Този бо,клук

Този бо,клук

30.11.2023 | 10:30

Е служител на фондация Рокфелер. Изводите си ги правете сами.

Отговори
0 0
Ваня

Ваня

27.11.2023 | 13:53

Постоянно се мъти по нещо и се поднася периодично. Да няма отпускане и спокойствие, стрес и геноцид по един или друг начин.

Отговори
3 0
Приготвихте ли маските?

Приготвихте ли маските?

27.11.2023 | 12:43

И никакво кихане и кашляне на публично място!

Отговори
3 0
Иван

Иван

27.11.2023 | 10:45

С тия карантини ги изнежиха хората и ся бум!

Отговори
3 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?