71

Тревога! 66 случая на коклюш у нас за 3 месеца, над 20 - през последната седмица

Редица държави в Източна Европа през последните месеци се сблъскват с вълна от коклюш, известен още като "магарешка кашлица"

22 случая на коклюш у нас през миналата седмица. Това показват данните Националния център за заразни и паразитни болести.

21 от болните са потвърдени, а един е посочен като "вероятен".

От началото на годината в страната са регистрирани 66 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани едва 4 случая.

Редица държави в Източна Европа през последните месеци се сблъскват с вълна от коклюш, известен още като "магарешка кашлица".

Какво е магарешка кашлица?

Коклюш е остра инфекция на белите дробове и дихателните пътища, причинена от бактерията Bordetella pertussi. Някога е била основен убиец на бебета. Ваксина от 50-те години драстично намалява убийственото й въздействие.

Болестта се предава по въздушно-капков път. Засяга и възрастни, но основно възприемчиви към нея са малките деца и подрастващите.

"Преди 60-те години на миналия век, когато предполагам, че започнахме с ваксинирането, е имало епидемии на всеки три години", казва професорът по педиатрия в университета в Бристол Адам Флин пред The ​​Guardian, пише dariknews.bg.

Наричат коклюша „магарешка кашлица“ заради острия звук, който се издава при кашляне, който наподобява магарешки рев.

Не само бебетата, но и по-големите деца и възрастните също могат да получат магарешка кашлица.

Как да се предпазим от коклюш

Най-важният начин за предотвратяване на коклюш е чрез пълна имунизация. Ваксината срещу коклюш обикновено се прилага в комбинация с дифтерия и тетанус (често в комбинация и с полиомиелит,  Haemophilus influenzae и хепатит B). Първичен курс от три дози ваксина DTaP (дифтерия, тетанус, ацелуларен коклюш) или ваксина DTwP (дифтерия, тетанус, целоклетъчен коклюш) обикновено се дава на възраст между два и дванадесет месеца. Препоръчва се трета/четвърта доза на възраст 11–24 месеца и друга доза между три и шест години.

Съществуват значителни различия между националните имунизационни графици във времето на прилагане на тези дози. Някои страни препоръчват бустери за юноши, по време на бременност или скоро след раждане.

 

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?