71

Срив в системата на джипитата в Пловдив скъса нервите на пациентите

От два дни хората чакат с часове пред кабинетите

Срив в системата на джипитата в Пловдив от два дни къса нервите на пациенти и лекари. От вчера хората чакат с часове пред кабинетите за подновяване на рецепти, изписване на нови, издаване на направления и всякаква друга медицинска документация.

За това сигнализираха граждани, на които се наложило да чакат с часове пред лекарските кабинети. 

Случайно или не, проблемът съвпадна с влизането в сила антибиотиците и лекарствата за страдащи от диабет да се изписват само на е-рецепти от 1-ви април.

„От вчера се опитвам да подновя рецептата за лекарствата на майка ми, които се изписват по здравна каса. Тук съм повече от два часа. Сутринта като видях колко хора чакат пред кабинета на лекаря, отидох на работа и си пуснах един ден отпуска“, ядосваше се Петър Грозданов, който чакаше пред кабинет в ДКЦ – 1.

„Проблемът не е в ДКЦ-то, а в системата на джипитата. Направихме проверка след сигнала и в нашите кабинети, както и на регистратурата проблеми няма“, каза за „Марица“ директорът на здравеопазването в Общината Лилия Недева.

Със същия проблем се оказа, че са се сблъскали джипитата и пациентите в ДКЦ-4, кв. „Смирненски“ и район „Северен“

„Проблемът е много голям, защото нямаме достъп до системата. Не можем да изписваме електронни рецепти, да даваме направления и т.н. А от днес в аптеките антибиотиците се отпускат само срещу електронна рецепта. Как да лекувам деца, на които се налага да изпиша антибиотик. Кой ще носи отговорността, ако нещо се случи – аз или IT-то, на което никой не му е виждал очите?“, ядосват се лични лекари от ДКЦ-4. 

Според тях един от възможните проблеми е, че след като Здравната каса е сменила кодовете, те трябва да се набират отново.

 „От вчера имам изписана само една рецепта. Софтуерът е на софийска фирма и  не е направен, както трябва. Когато се обадих за проблема, IT- специалистите започнаха да си прехвърлят отговорността един на друг“,  коментира джипи от кв. „Смирненски.

„Прах в очите на пациентите е това нововъведение. То не облекчава нито лекарите, нито пациентите, нито фармацевтите. Това се случва винаги, когато се въвеждат нови неща в системата“, подкрепи колегата си лекар от съседен кабинет. 

„Проблемът може би не е навсякъде, защото аз от вчера не съм спрял да преглеждам и повече от две години изписвам само електронни рецепти“, коментира ситуацията шефът на пловдивските джипита д-р Костадин Сотиров, чийто кабинет е в Белащица.

 

Снимка от Наташа Манева

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?