3906

Специалисти: Упорит летен вирус удря в гърлото, оставя без глас

Упорит летен вирус атакува все повече хора у нас през последните седмици. Сред по-ясно изразените симптоми са болки в гърлото, суха кашлица и пресипване на гласа. Според експерти става дума за риновирус, който покосява ларинкса и причинява загубата на глас, съобщи "Фрамар".

Освен всичко друго вирусът е силно заразен и може бързо да премине в бактериална инфекция, която трае почти месец. Специалистите предупреждават, че това състояние никак не е безобидно и може да доведе дори до пълна загуба на гласа, затова трябва да се избягва самолечението и задължително да се посети лекар.

Освен риновируса има и друг щам, който ни атакува, а неговите симптоми са температура, мускулни болки, липса на апетит и в някои случаи повръщане. Той омаломощава организма и хората чувстват безсилие и отпадналост.

Сезонният вирус увеличи и наплива на пациенти пред кабинетите на личните лекари. Според докторите това е някакъв странен вирус, нещо средно между пролетен и летен. Възрастни и деца идват при тях с различни оплаквания - кашлица, температура, повръщане, мускулни болки. Лечението е симптоматично.

Според медиците е задължително използването на нурофен и панадол за понижаване на температурата, ентерол при диария и деган срещу гадене и повръщане. Препоръчва се диета и прием на витамин С, както и повече минерална вода.

Специалистите са на мнение, че в момента върлуват всякакви инфекции - чревни, бактериални, с кашлици. Това е един коктейл, който беше типичен за времето преди ковидната пандемия. През тези 2 години, в които се пазихме и носихме маски, забравихме за тези инфекции. Имунитетът ни обаче се занижи и сега отново хората започнаха да се разболяват.

Успокоителното за пациентите е, че лечението протича бързо и без усложнения.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?