46

След абсурда в Пловдив: И мъжете с рак на гърдата вече ще се лекуват безплатно

Мъжете с рак на гърдата у нас вече ще получават безплатна хормонална терапия, съобщиха от здравното министерство. Това става възможно след като Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти прие изменение на Наредба №11 от 17 октомври 2019 г., с което се актуализира Фармако-терапевтичното ръководство по медицинска онкология в частта „Карцином на гърдата при мъже". С направените промени вече ще се прилагат европейските правила при лечение на заболяването при пациенти и от двата пола.

С изменението на Наредбата се приема, че лечението на карцином на гърдата при мъже е аналогично на лечението на карцинома на гърдата при жени.

Според bTV, решението идва след репортаж на телевизията, в който е разказан абсурдният случай в Пловдив, когато от Здравната каса в града отказаха лекарство, което се изписва безплатно, с мотива, че е само за жени.

„Мисля, че това е първата крачка към спечелването на битката. Безкрайно щастлив съм от подкрепата, която получих“, каза пред телевизията Айвън Андреев, на когото РЗОК Пловдив отказва безплатно лечение.

Той добави, че до Нова година лечението му е подсигурено чрез помощта на лекари, които са намерили необходимото количество от предписаната му инжекция от онколог.

„С моя казус много хора разбират, че битката с държавните институции не е невъзможна – най-вече със Здравната каса“, каза Айвън Андреев.

„Към момента Здравната каса не е отменила своя отказ, делото е висящо“, каза адвокатът на Айвън Кристиан Гьошев. Той допълни, че промените имат действие занапред и не засягат момента.

Предстои нормативният акт да бъде обнародван в Държавен вестник.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Питанки

Питанки

09.08.2023 | 14:13

Кой е този дебел клоун с жълтата риза и оскубани вежди ?

Отговори
2 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?