2374

Скандал: Пациентка откри, че е лежала в болница, която никога не е посещавала

Пациентка откри, че е лежала в болница, която никога не е посещавала. Целта на "хоспитализацията" е била да се усвоят 1900 лв. по клинична пътека с три дни болничен престой. Измамата е осъществена с помощта на злоупотреба с лични данни. Това показа разследване на Би Ти Ви.

Илияна открива несъществуващата хоспитализация в електронното си здравно досие, в което всеки може да следи своята медицинска история от прегледи, хоспитализации и пр. Наред с истинските си прегледи, тя установява и че е лежала в болница "Св. София" за лечение на остро възпаление на средното ухо в три дни от август, през които е била на работа. Илияна не е посещавала това лечебно заведение. Установява обаче, че познава лекаря, който е задвижил документите й - била е на преглед при него, но в друга болница, "Софиямед". Когато проследява историята на фалшивата хоспитализация, разбира, че медикът вече не работи в "Софиямед", а именно в "Св. София" и там е използвал неправомерно нейните лични данни, дадени за легитимния преглед по-рано.

След като разплита историята, Илияна подава жалба в комисията за защита на личните данни и в НЗОК. Замесеният лекар й се обажда с молба да не пуска жалби. "Св. София" пък отговарят на Би Ти Ви, че са обект на постоянни проверки и се съобразяват с всички регулации и предписания. От болницата твърдят пред комисията по личните данни, че личната карта на пациентката е била физически на място и е била чекирана. Затова комисията ще направи проверка.

 
Председателят на комисията Венцислав Караджов коментира, че жалбите за злоупотреба с лични данни в болници и от лекари напоследък се увеличават. Това е нормално, тъй като електронното здравно досие е сравнителна новост. От "Български пациентски форум" пък допълват, че подобни нарушения са често срещани у нас.

От НЗОК също посочват, че при тях са постъпвали и други сигнали с подобно съдържание. Оттам уточняват, че са наложили санкция на МБАЛ "Св. София" - частично прекратяване на договор за клинична пътека заради отчетена, но неизпълнена дейност. Касата вече е изпратила писмо с искане да се възстановят парите, получени без правно основание.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Нищо ново под слънцето

Нищо ново под слънцето

30.01.2023 | 23:41

При зъболекарите е същата работа. Зъболекар е лекувал жената, когато не сме били в България.... Куче влачи диря няма.

Отговори
2 0
Изманик

Изманик

30.01.2023 | 21:36

Тия по-добри и от нас.

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?