46

Ще се съберат ли в едно COVID-19, грип и респираторен вирус

Увеличават се случаите на грип тип А, ангина и скарлатина. Детските отделения са на ръба на възможностите си. За това предупреждават медицински специалисти от цялата страна.

"Има опасност COVID-19, грип и респираторен вирус да се съберат в едно. Живеем хилядолетия с тези вируси, но сме оцелели. Има повишена заболеваемост на грип сред малките деца", заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в предаването "Твоят ден".

„Когато се върнахме към нормалния начин на живот след пандемията от коронавирус, и грипът се върна. По-рано започна тази типична активност на грипа през есенно-зимния сезон. Децата още в първите години се срещат с тези болестотворни агенти”, обясни тя.

За лечението проф. Александрова обясни, че антибиотиците действат при бактериална инфекция, при вируси няма ефект. „Важно е родителите да не изпадат в паника да опитат да понижат температурата. Място за излишна драма няма”, категорична е тя.

Между 40-60% е въздействието на грипната ваксина, каза проф. Александрова.

„Колкото повече време имаме за себе си, за близките си, за действие на открито, сред природата това би повишило имунната ни система. Като деца играехме по цял ден навън, сега се чудим как да отлепим децата от телефоните. Назад към нормалността”, призова проф. Радостина Александрова.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Да Ама Не

Да Ама Не

02.01.2023 | 20:49

Ако чиййфутската тройка каже може и да ги събере Абе някой разбра ли колко вакса бракуваха Чини ми се че го заметаха под чергата въпросо

Отговори
0 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?