46

С чисто нова ваксина против COVID-19 ще се боцкаме от сряда

Пфайзер се завръща с напълно обновена ваксина против COVID-19. Това обяви днес на пресконференция пред медиите д-р Милена Панайотова- директор Дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ - Пловдив. Инжекцията ще бъде пусната на пазара за желаещите потребители още в сряда.

"От 27-ми стартира прилагането на вариантна ваксина срещу COVID-19 - Comirnaty Omicron XBB.1.5,насочена към подвариант XBB.1.5. С новата ваксина се цели да се осигури защита срещу настоящите доминиращи и нововъзникващи щамове", уточни д-р Панайотова. 

"На този етап желаещите да се ваксинират са основно хора, които до този момент са си сложили вече два или три бустера," добави д-р Панайотова. Фокусът на вниманието обаче не беше само върху COVID ваксините.

Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка дава възможност на всички подрастващи момичета между 11 и 14 години да се ваксинират срещу страшната болест напълно безплатно. По последни данни всяка трета жена в България между 14 и 55 години е носителка на HVP инфекция.

В 162 държави и територии има програми за ваксиниране срещу HVP, a 9-валентната ваксина Gardasil 9, която използваме ние се прилага в по-голямата част от света. За да бъде максимално ефективна, решилите се трябва да си поставят 2 дози от ваксината с интервал от 6 месеца. Ако не попадате във възрастовата категория от 10-14 години, също можете да се ваксинирате. При този случай обаче ще са ви необходими 3 дози, които сами да заплатите.

В страничните ефекти не се забелязва нещо необичайно. Важно е да се знае, че ваксината има превантивно действие и не може да излекува вече заразен организъм. С Gardasil 9 можете да се ваксинирате по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка след консултация с вашия личен лекар.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата