2374

РЗИ бие тревога: Скок на болните от скарлатина, повече засяга децата

70 случая на скарлатина са регистрирани в Пловдив през декември, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Лекарите констатират, че броят на заболелите е скочил рязко. През ноември те са били едва 16, а през октомври, нито един. Най-често се разболяват децата, които са в групи и се заразяват лесно. Основна причина да това е, че сега не се спазват противоепидемичните мерки, както беше по време на пандемията от COVID, предава 24 часа.

Скарлатината протича с температура, обща интоксикация, ангина, и дребно петнист обрив по кожата. Причинители са бета - хемолитичните стрептококи. Инкубационният период е от един до десет дни. Медиците посъветваха гражданите при най-малките симптоми на това  заболяване да потърсят веднага лекарска помощ. 

В Пловдив се наблюдава и увеличение на острите респираторни заболявания. От 25 до 29 декември  те са 113, 4 на 10 000, докато в предходния период са били 110 на 10 000. Градът и областта обаче все още са далеч от епидимична обстановка, поясниха от Регионалната здравна инспекция

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?