2374

Революция! За първи път преляха на човек лабораторни червени кръвни клетки

За първи път в света се извърши преливане на човек лабораторно отгледани червени кръвни клетки. Клиничното изпитание е направено от учени от Бристолския университет. Произведените еритроцити са отгледани от стволови клетки от донори, след което са били прелети на доброволци, съобщи Bulgaria ON AIR.

Ако клиничното изпитване докаже, че лабораторно отгледаните кръвни клетки са безопасни и ефективни, това ще доведе до революция в лечението на хора с кръвни заболявания, за които е трудно да се намери подходяща донорска кръв, a тези пък които се нуждаят от редовни кръвопреливания, в бъдеще ще имат нужда от по-малко процедури.

"Екипът от Кеймбридж използва клетки предшественици от донори, с които в изкуствена среда ги размножава и им позволява да образуват повече кръвни клетки.  Революционният елемент е голямото количество и че това позволява човек да получи своите собствени клетки.03:50 Клиничното изпитване е огромна крачка напред за производството на кръв", каза д-р Аспарух Илиев.

"Това е първият път, когато е прелята кръв от алогенен донор, отгледана в лаборатория, и ние сме развълнувани да видим колко добре се представят клетките в края на клиничното изпитване", каза Ашли.

Калвин Кембъл е първият пациент на когото е прелята експериметалната кръв. Той е със заболяване ,което налага да му се прави хемодиализа на всеки 3-4 седмици.

"Изпитвах болка всяка една секунда от живота си до този момент. Аз заспивах с болката и се събуждах с нея. Налагаше се да взимам три пъти в седмицата морфин", сподели Калвин Кембъл.

Оптимистична новина е, че на този етап не се наблюдават странични ефекти.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Майна

Майна

11.11.2022 | 23:12

Къв човек бе тва е маймуна ог Африка

Отговори
1 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?