46

Респираторни инфекции плъзнаха масово из три области

Бум на респираторните заболявания се забелязва у нас на старта на същинската зима. Сред най-засегнатите са децата, сочат официалните данни на Центъра по заразни и паразитни болести.

Най-високо е нивото на заболеваемост при пациентите до 4-годишна възраст – 560 инфектирани на 100 хиляди деца. Следват тези между 5 и 14 години. 

Най-интензивно респираторните инфекции се разпространяват в областите Варна, Пазарджик и Смолян.

От началото на есента броят на заразените с различни инфекции постоянно расте. За миналата седмици в Центъра по заразни и паразитни болести са установени над 4000 случая на респираторни заболявания. В приемния кабинет на Александровата болница на 12-часова смяна преминават по над 30 деца. Засега случаите на грип са единични, но малко по малко и те се увеличават.

„Клиниката ни е почти изцяло запълнена, за жалост. Приемаме деца с пневмонии, с бронхиолити, ларингити. В момента върлува вирус с трудна за овладяване температура, която често се повишава до над 38,5“, заяви педиатърът д-р Кристин Генкова.

Педиатърът съветва родителите на деца до 2 години да са бдителни особено при непреминаваща висока температура.

„Тогава е добре да се направи консултация с педиатър, да се назначат изследвания и да се прецени има ли нужда от друго лечение. Ако има затруднено дишане, родителят трябва веднага да се консултира с лекар“, допълни д-р Генкова.

В момента върлуват много вируси, казват експерти.  

„Лидер е респираторно-синцитиалния вирус. Той поначало не води до тежки заболявания, но при кърмачета може да доведе до пневмония и бронхиолит. Заради COVID ограниченията се натрупа неимунно население. Циркулацията, която нормално наблюдавахме, беше задържана и сега наблюдаваме компенсаторна реакция с повече заразени“, отбеляза проф. Ива Христова.

Увеличават се и случаите на грип, като лекарите очакват броят им да продължава да расте.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
макарон

макарон

13.12.2022 | 06:31

искаш да кажеш, че има други бацили освен кромид-19???? Неееееееееееее, ама как може, нали последните 2г само кромид имаше от къде сега пък други неща... шшш ало маркетинг отдела на СЗО я се сезирайте

Отговори
2 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?