71

Работодателите и синдикатите пак не се разбраха за КТД 

На срещата в МЗ работодатели и синдикати отново  не постигнаха съгласие относно Колективния трудов договор.

От здравното министерство съобщават, че министър д-р Галя Кондева и Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването  са начертали план за подписването на нов Колективен трудов договор (КТД).

Министър Кондева е поела ангажимент към двете страни да им бъде предоставен график за предстоящите заседания.

Работодателите трябва да предложат структура за нов задълбочен анализ, обхващащ всички 181 лечебни заведения – държавни и общински. За целта ще бъде разработена и единна методика за оценка на причините, поради които болници не са успели да достигнат нивата на заплати от досега действащия КТД.

Паралелно с работата по анализа, на заседанията ще започне обсъждане и на конкретни текстове за нов Колективен трудов договор. Едно от предложенията на синдикатите е, той да бъде подписан за срок от 1 година без това да включва клаузите, касаещи възнагражденията. В тази част предложението е да се запазят същите нива като в предходния КТД, но за по-кратък период от 4 месеца. След това с приемане на новите бюджетни програми, частта за заплатите да бъде преразгледана и да се приемат нови стойности.

Работодателските организации от своя страна настояват при подобен подход да бъде осигурена гаранция, че Националната здравноосигурителна каса няма да налага санкции на болниците, които не са успели да постигнат необходимите нива в рамките на четиримесечния срок.

„Проблемът не е свързан нито с вдигането на заплатите, нито с друга конкретика. Проблемът е да се започнат преговори за евентуално подписване. Анализът ни е нужен точно за да започнат преговорите“, заяви след срещата членът на Надзорния съвет на НЗОК д-р Николай Болтаджиев и допълни, че се чака анализ и предстоят нови разговори в обозримо бъдеще.  

По думите му едно увеличение на заплатите в сектора по този начин демотивира хората да се развиват професионално.

Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев заяви, че проблемът за подписването е заради настояването да се увеличат заплатите веднага, което практически е невъзможно.

 „Чакаме анализа, за да се стъпи върху нещо конкретно и тогава вече да преговаряме. Той трябва да покаже статуквото, от което тръгваме, защото исканото увеличение от 25% сега е нереално“, каза д-р Тотев. Той беше категоричен, че КТД не е задължителен, за да се увеличават заплатите, и те винаги са увеличавани, когато има възможност. „Трябва да говорим за минимално, а не за основно възнаграждение“, каза още д-р Тотев.

„Те продължават да искат анализи, нещо, което искат от януари. Т.е. топката ще се тупа до безкрай. Министърката има огромно желание до помогне, но едва ли ще може да го направи. Това ще изведе хората на улицата, защото не може 3-4 години да се работи на едни и същи нива“, каза Росица Палешникова от КТ „Подкрепа“.

Вчера председателят на БЛС д-р Иван Маджаров заяви пред журналисти, че заради желанието на депутатите да гарантират минималния доход през Закона за здравното осигуряване чрез КТД сега е създадена ситуация, в която съвсем други страни отговарят за това дали ще има такъв договор или не.

„В тази ситуация е по-добре да има някакъв КТД, за да може да се спазят изискванията в НРД и ЗЗО, които има към настоящия момент. От друга страна обаче, ако някой изисква в средата на годината при вече приет бюджет и гласувани цени и обеми да повиши изискванията за минимални възнаграждения, поставя лечебните заведения в невъзможност“, каза той.

„Би било добре законодателят да ни „отвърже“ от КТД и да посочи други критерии за възнаграждения. Основните възнаграждения на медиците биха могли да бъдат обвързани със средната заплата за страната, както е при учителите и народните представители“, каза още д-р Маджаров.

Той допълни, че от БЛС настояват този модел на определяне на минималните възнаграждения да бъде записан в Закона за здравното осигуряване.

 

Редактор: Илияна Ангелова

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?