46

Проф. Кантарджиев обясни какво да правим при ухапване от кърлеж

Много е важно да се запази тенденцията на ниския брой случай на Марсилска треска и Лаймска болест.

Случаите на ухапани от кърлежи се увеличават, съобщи пред БНР проф. Тодор Кантарджиев - съветник по здравните въпроси на Столична община.

"Важно е да направим три неща. Първо - да не пренасят много болести. Второ - веднага да бъде свален кърлежът. Трето - веднага да бъде направена профилаткика - еднократно взимане на доза антибиотик, за да се намали възможността да се развие инфекцията".

 По думите му няма увеличаване на Лаймската болест - 30 случая от началото на годината, 5 са случаите на Марсилска треска. Тази тенденция трябва да се запази, категоричен бе той в интервю за предаването "Преди всички".

Като най-важно за това проф. Кантарджиев посочи, че не трябва да се ходи в тревните площи. Децата не трябва да се пускат да играят в тревата, а ако са играли там, след това веднага трябва да бъдат проверени, подчерта той.

Като се махне кърлежът, не трябва да се ползва йод, отбеляза още експертът. Това е така, защото няколко дни след ухапване трябва да се наблюдава мястото - да не настъпи зачервяване, подуване или друга реакция.

 Не е необходима и инжекция за тетанус, каквато се препоръчва в някои болнични заведения, категоричен е проф. Тодор Кантарджиев.

"Зимните вируси ни съсипаха тази година с повтарянията. Продължават тези инфекции и ще продължат, докато не се подобри времето", коментира той. По думите му със затоплянето на времето ще започнат и стомашно-чревни инфекции.

Случаите на хепатит се увеличават в края на пролетта, каза още проф. Кантарджиев. Като превенция той отново препоръча добра хигиена на ръцете и комуникациите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Dii

Dii

29.05.2023 | 12:24

Еххх а беше време когато мустакатия клоун беше в силата си - всеки ден на екран, всяка вечер ръсеше мудрости по телевизора. Даваше интервюта, канеха го в предавания, беше много силен…. А сега какво? Някакви си кърлежи…. Няма пари в кърлежите.

Отговори
0 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?