2374

Проф. Христова: Предстои пик на грип и респираторни заболявания

Засилва се изолирането на грип. Имахме по-ранен сезон и доказвахме предимно грип А H3N2 , но с течение на времето доказваме повече от другия - H1N1, а сега са по равно. Случаите на грип и остри респираторни заболявания се удвояват за две седмици и тази тенденция ще се запази през януари, а през февруари ще бъде пикът. Това каза проф. Ива Христова от НЦЗПБ за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите ѝ ръст на заболеваемостта и в Южна Корея и в САЩ. "Случаите са много. Би било разумно да има изискване за тестове за ограничаване на разпространението. В момента набира един субвариант, който започна през август в Индия, от октомври е доминиращ в Азия. В САЩ вече е 41% от случаите. Той се залавя по-здраво за нашите рецептори и успява да заобиколи защитата от антитела, но Т-клетъчният имунитет ни пази. Хората над 70 г. обаче трябва да внимават", обясни тя. И потвърди, че е възможно и случаите на COVID да стигнат до 5000 на ден в края на януари.

 

"В Китай данните са много ограничени - те съобщават за 5000 случаи на ден, а анализатори смятат, че са над 1 млн. Наплив към здравната система определено има. Действително не протича тежко и няма висока смъртност, но нараства заболеваемостта", посочи проф. Христова. 

Според Димитър Владиков, основател на училище в Шанхай очакваното се е случило и много хора са се разболели в големите градове след отпускането на мерките. "Заболеваемостта е много лека, макар и по-голяма. Висока темпераура, кашлица и течащ нос, които преминават до дни. Пътуването от Китай към Европа става с допълнителни декларации. Властта в Китай не се готви за нови мерки, защото смята, че населението има антитела", коментира той. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Георги

Георги

03.01.2023 | 13:07

А бе, професорке! Същата си като някои величия синоптици -Януари се очакват ниски температури и снеговалежи на места

Отговори
2 0
цирк

цирк

03.01.2023 | 12:09

Професорке и ти чакаш тлъста комисионна ах ти лисицоооооооо

Отговори
4 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?