3906

Проф. Димитър Шишков: Осакатяват пациенти, за да вземат парите от Здравната каса

Здравната каса не трябва да е само една, смята той

 

 

Здравеопазването върви по течението заради управляващите, които не знаят кое е правилното и колегите, които промениха и морал, и изисквания в медицината. Това е, което виждам от случващото се всеки ден с пациентите, които идват в Окръжна болница, заяви на специална пресконференция  проф. д-р Димитър Шишков - началник на Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“, който е и бивш депутат.

Той припомни, че УМБАЛ „Пловдив“ е единствената болница в страната, в която специалистите сменят пикочния мехур на пациенти с рак. До момента са оперирани над 700 болни, които преживяват над 20 години.

„Всичко  това е съобщавано не само в страната, но и на европейски, и на световни конгреси. Ние сме единствените в България, които извършваме тази операция. Колегите от цялата страна го знаят, но това не им пречи да насочват пациенти към нас едва тогава, когато вече са минали през всички клинични пътеки. За онкоболните обаче е много важно времето, в което трябва да бъдат изпратени на правилното място.

Това, което наблюдаваме е, че идват пациенти, които повече от две години са се лекували в различни медицински звена или в едно, като през това време са се усвоявали клинични пътеки и са се дърпали пари от Касата. Когато ни пратят такива пациенти, те вече много трудно могат да бъдат лекувани или оперирани радикално. Аз нямам друго обяснение освен  финансов интерес, тъй като това са компетентни, добри специалисти и знаят къде да пращат пациентите и къде може да се подмени болният пикочен мехур“, казва проф. Шишков и разказва за последните случаи, които са постъпили в Окръжна болница.

„Преди седмици имах трима пациенти, които са оперирани във водещи болници в Пловдив и София и са им  направени осакатяващи операции. Това означава, че там са им са премахнали пикочния мехур и уринирането започва да става през корема. Така пациентът вече е осакатен за себе си, за обществото и за семейството си. И това при положение, че знаят, че в нашата болница можехме да помогнем на този пациент, да му сменим мехура и той да живее нормално, да работи и да се интегрира в обществото“, разказва урологът.

Д-р Шишков обяснява, че операцията на пикочния мехур при болните от рак пациенти е изключително трудоемка интервенция, която продължава по 5-6 часа.

Според него обаче по-важното е, че след осакатяващите операции, вече не може направи нов мехур.

"Клиничните пътеки, делегирания бюджет и свръх разкриването на болници, води до един голям проблем - усвояване на пари и бюджетиране на отделни звена", обобщава подобни ситуации професорът.

Урологът припомни, че по конституция, частните и държавни болници са равноправни.

„Ако разделяме държавното от частното здравеопазване, трябва да се промени конституцията. Когато даваш целеви пари на определени частни болници, а в същото време ощетяваш държавните, означава, че обричаш държавното здравеопазване на крах. Цял свят се отърва от клиничните пътеки, а ние - не. Причината е, че само оттук може да се контролира потокът на пари“, категоричен е лекарят, който задава и въпроса  защо продължава разкриването на нови болници и откъде те намират хора за персонал при съществуващата криза за медицински специалисти. Според него, за да се усвояват парите, които са целеви,  пациенти се оперират и по т.нар. модерни технологии или по минимално инвазивни технологии.

 „Това е абсолютно недопустимо. Явно не е важно здравето на пациента, а усвояването на пари. Затова трябва да се промени остойностяването на лекарския труд и на медицинския персонал, за да се избегне това мотаене на пациентите, смята урологът", смята професорът.

Проф. Шишков коментира и лечението в Турция, което стана много популярно в последно време, но често става причина болните да се връщат с усложнения и да търсят помощ от българските лекари.

"България има прекрасни здравни специалисти, които са с класи над турските. Не може да ходиш в Турция, за да ти разбият един камък и да дадеш сума ти пари. Имаме пациенти, които се връщат от там с усложнения и неразбит камък, но  когато им се каже, че консумативите не се покриват от Здравната каса и трябва да си ги купят, вдигат скандали за 100 лева. А преди това в Турция е оставил 7000“.

Според д-р Шишков не трябва да има една здравна каса, а повече, за да има конкуренция, каквато съществува между болниците.

 „В Германия например те са 215. Ако разделяме държавното от частното здравеопазване, трябва да се промени конституцията. Когато даваш целеви пари на определени частни болници, а в същото време ощетяващ държавните, означава, че обричаш държавното здравеопазване на крах. Ако има обаче земетресение, война или друго бедствие гарантирам, че нито една частна болница няма да отвори вратите си. Първите които ще поемат удара при бедствие ще са държавните здравни заведения“, категоричен е професорът.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?