71

Предложиха проф. Стефан Костянев за орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Кабинетът предлага на президента да награди с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие проф. Стефан Костянев за неговите особено значими заслуги за развитието на медицинската наука и образованието.

Научните интереси на проф. Костянев са в областта на функционалната белодробна диагностика, детската респираторна физиология, физиологията и патофизиологията на физическото натоварване и съня. Той е създател на научна школа в областта на функционалната белодробна диагностика. Участвал е активно в управлението на много научноизследователски, образователни, инфраструктурни и бизнес ориентирани проекти, финансирани по национални, европейски и международни програми.

Под ръководството на проф. Костянев са реализирани 27 научни проекта, 4 национални програми, 7 проекта за научна периодика, 7 големи инфраструктурни проекта и 3 големи образователни проекта с европейско финансиране. Той е директор на научноизследователския институт при МУ - Пловдив, който стимулира и подпомага развитието на научния потенциал в областта на медицината. Благодарение на създаването на института Медицинският университет в Пловдив през 2021 г. получи статут на Научноизследователски университет - един от седемте в страната. Проф. Костянев е уважаван член на специализирани научни съвети и организации в страната и в чужбина.

От 2011 до 2019 г. проф. Костянев е ректор на МУ - Пловдив. По време на неговото управление значително се увеличава броят на чуждестранните студенти в университета, което е своеобразна оценка за качеството на обучение и за международния му престиж, както и признание за висшето медицинско образование в страната като цяло.

Утре от 14 ч. в Първа аудитория  на  Аудиторен комплекс на Медицински университет - Пловдив, председателят на Общински съвет инж. Александър Държиков ще връчи и друго отличие на  член-кореспондент проф. д-р Стефан Костянев, д.м.н. - почетен гражданин на Пловдив. Той е  удостоен с него с решение № 207 от 26 май. Церемонията ще бъде извършена по време на открит академичен съвет на Медицински университет - Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?