1553

По случай 2 февруари! Канят на кръчма с жив петел и гевречета

Пловдивските зевзеци няма да пропуснат и този 2 февруари, за да отбележат подобаващо Петльовден. Под тепетата още се разказват легенди за емблематичния кръчмар Кольо Абито, който по време на соца събирал чешитите на ядене и пиене, по време на което участниците си подарявали гевреци с пиперливи пожелания.

 

Самият бай Кольо раздавал правосъдие с макет на фалос, нареждайки кой колко да изпие. Най-известните купони ставали в легендарната кръчма "Пловдив" или бирарията над бар "Каменица" в подножието на Сахат тепе. 

Традицията ще бъде спазена в много заведения и днес. Жив петел ще е изненадата за всички посетители на ресторант "Плескавицата". Пернатото ще обикаля свободно вътре между масите за радост на всички гости. Посетителите ще могат да си направят и селфи с петела, ако желаят да пеят или танцуват около него. Освен тази атракция любезните домакини ще подаряват и по едно геврече на всички. За доброто настроение ще се погрижат музикантите от "Асен Бенд". 

Комбинацията от петел и гевречета ще влезе в програмата на още атрактивни пловдивски заведения, които държат на чувството за хумор на своите посетители.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
хххххххх

хххххххх

02.02.2023 | 08:24

За сведение на автора........имаш грешка моето момче!!!!! Купона Колю Абито го правеше в ,, Старата къща.. в стария град а не в кръчма Пловдив. Научи малко историята на Пловдив. Аз съм участвал в тези купони

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?