46

По нова формула ще изчисляват процентите на ТЕЛК

До края на този месец или най-късно в началото на следващия Министерството на здравеопазването(МЗ) ще е готово с промените в Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ). Това заяви служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Тома Томов на брифинг пред министерството, предаде БТА.

Той уточни, че са събрани и обсъдени с експерти предложенията по темата на организациите на хората с увреждания. Трябва чисто технологично време да се обобщят всички становища, каза Томов.

Докато той говореше, пред МЗ се премести и протестната акция на хора с увреждания. Те от сутринта протестират пред Министерския съвет (МС). Хората с увреждания настояват в дневния ред на правителственото заседание още тази седмица да бъде внесена Наредбата за медицинската експертиза. Искането им е да се гарантират по-кратки срокове за издаване на решение на ТЕЛК, а придружаващите заболявания също да се вземат предвид към основното.

В разговор с протестиращите Томов каза, че им съчувства, затова и настоящият екип на МЗ прави максималното, което трябва. Разбирам проблемите ви, търсим решение, увери зам.-министърът.

Той отбеляза, че МЗ е изработило предложенията, приети от Националния съвет за хората с увреждания. Обясни обаче, че са постъпили "изключително много препоръки", които изискват да се преразгледат.

Някои от хората му споделиха какви конкретни проблеми има. Една от жените каза, че е с диагноза лупус, а лекарствата си ги купува от Турция. Друг протестиращ коментира, че не може да бъдат оставени хората без средства и да се обричат на геноцид. Питания имаше и за работата на системата на Националната здравноосигурителна каса.

Днешният протест пред МС беше организиран през фейсбук групата "Против решенията на ТЕЛК и НЕЛК". В своя позиция до медиите по-късно през деня от пациентската организация "Заедно с теб" посочиха, че това, което трябва спешно да се задвижи, е законопроектът за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания и за промени в Закона за здравето. Целта е извършване на нормативни промени, регламентиращи правото на лицата да ползват подкрепа/права и след изтичане на срока на експертното им решение от ТЕЛК, в случай че са подали заявление-декларация за преосвидетелстване в нормативно определения срок, но не са били преосвидетелствани своевременно от органите на медицинската експертиза.

Относно Наредбата за медицинска експертиза считаме, че промените се движат по нормативно определените срокове и e необходимо време да се нанесат нужните промени от обществените консултации, посочват от организацията.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Илиян С.

Илиян С.

11.01.2023 | 22:31

След като този ,ще търси становище от прадните глави от тези в Експертните савети към Министъра на това Министерство! Не може да се очаква напредък! Какво може да каже един индвид който не поднава органа предмет на неговия Занаят? Нищо друго освен самозаблужденията си! Което няма да е в полза на лицата с Увреждания! Так че , ще плучиш нещо! На мук!

Отговори
0 1
Илиян С.

Илиян С.

11.01.2023 | 22:14

д-р Тома Томов е индивид който не познава или не зачита Закона! И то собствения докторски Закон! Закона за Здравето! Каок може да му се вярва? Така, че пак ще си останем духнати! По същество това Министерство, никога не се е съобразявало с правата на българските граждани които уж Закона и Конституцията трябва да им осигуряват. Така, че дупката щеси остане дупка! - Същата! Просто трябва разстрел за тези!  

Отговори
0 1

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?