2374

По-добър от пеницилина: Създадоха антибиотик без бактериална резистентност

Учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара направиха научен пробив и създадоха широкоспектърен антибиотик, който не предизвиква бактериална резистентност. Резултатите от работата са описани в списанието EBioMedicine, предава БГНЕС.

Антимикробната резистентност (AMR) представлява критична заплаха за човешкото здраве и засяга здравето и благосъстоянието на хората в страните с ниски и средни доходи, припомнят от изданието.

Резистентността възниква, когато структурата на бактериите се променя и те успяват преборят с лекарствата, които обикновено ги убиват. Това ограничава възможностите за лечение и се превръща във все по-сериозен световен здравен проблем. 

Откриването на новото лекарство е станало случайно: по време на разработването на специална мини електростанция за презареждане на телефони на полето, която се основава на микроби. По-късно възниква идеята за модифициране на тези съединения в потенциални антибиотици.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Краварска отрова

Краварска отрова

22.02.2023 | 23:46

Предназначена за хора с ниски доходи ха-ха-ха

Отговори
3 2
Западняк

Западняк

23.02.2023 | 03:45

Чакай докато българската академия на неуките създаде нещо по-добро, миризлив галош! Тъпотията на такива като тебе е безкрайна!

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?