46

Пет номинации за Пловдив на Балканските медицински оскари

Новата Клиника по педиатрия е номинирана за инвестиции в детско здравеопазване.

Пет са номинациите за Пловдив в осмото издание на престижните Балкански медицински награди, които ще отличат хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи с доказани, значими постижения в областта на медицината. Номинациите са в 23 категории и са направени от  здравни организации, специализирани медии и журналисти.

 За цялостен принос в медицината е номиниран проф. д-р Генчо Начев, ръководител на  

 Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Георги“.

За изключителни заслуги в науката и развитието на кардиохирургията в България, лекарят е носител на орден “Стара планина първа степен” и на престижната международна награда „Лекар на Югоизточна Европа“ от Втория международен конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум.  През 2006 г. Проф. Начев оглавява болница „Св. Екатерина“, създадена от неговия учител проф. Александър Чирков.

 Клиниката по кардиохирургия, която проф. Начев е създал и ръководи до момента  също е сред номинираните. Тя е първата извън София оперативно-лечебна структура, специализирана в хирургичното лечение на пациенти със сърдечносъдови заболявания. От създаването си, преди малко повече от две десетилетия до днес, в клиниката се практикува и развива високотехнологична медицина в пълен обем (с изключение на трансплантационна дейност), като се прилагат стандартите на работа в най-добрите световни кардиохирургични центрове.

Един от най-добрите млади учени у нас – д-р Мария Ивановска, получи поредно признание като финалист за Балканските Медицински Награди.

Д-р Ивановска завършва медицина през 2012 г. в Медицински университет – Пловдив, а докторантура по имунология защитава през 2018 г. Тя е главен асистент по Клинична имунология от 2019 г. в същата катедра.

От 2017 г. е лекар-специализант по клинична имунология в Лабораторията по клинична имунология, УМБАЛ „Свети Георги“, Пловдив. Автор и съавтор е на повече от 40 публикации в български и международни рецензирани списания. 

Сред номинираните е и Пловдивската Amaya Dental Clinic, която вече 10 години е сред водещите и най-предпочитани дентални клиники у нас. Сред клиентите й са любимци на публиката от сцената и екрана, които се доверяват на екипа й за своята перфектна усмивка.

Създател и управител на Amaya Dental Clinic е д-р Елена Пенчева - специалист по протетична дентална медицина, с над 20 години професионален опит в стоматологията. Пациенти на екипа й са нашумяли имена като Мариян Станков – Мон Дьо, Атанас Месечков, Евгени Генчев - виртуоз пианист, по известен в момента като Ергенът от сезон 2, Александър Сано и неговата половинка Нели, Dj Дамян, Джена и Орк.Канарите, Росица Пейчева, Николай Славеев и много други.

Новият диагностично-лечебен корпус на Клиниката по педиатрия към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив, който  започна строежа си през февруари, е номинирана за инвестиции в детско здравеопазване.

Предвижда се там да бъдат разкрити общо 115 болнични легла. Всяка година в клиниката се хоспитализират над 5500 малки пациенти с остри състояния при заболявания на вътрешните органи, в т.ч. с кардиологични, неврологични, онкохематологични и други.   През Спешното детско отделение годишно преминават приблизително 28 000 деца.

Официален гост на форума ще бъде министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който е номиниран за най-успешна здравна политика в полза на обществото.

Церемонията ще се състои на 5 май 2023 в хотел "Санкт Петербург.

Организатор на събитието е  Global Leaders.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?