46

Пет грешки в пиенето превръщат празниците в кошмар

Доц. Людмила Нейкова от Токсикологията на ВМА с ценни съвети

ГАРАБЕД ГАМПИЯН

Коледните и новогодишните празници отминаха, но насреща се задават Йордановден и  Ивановден, а след кратка пауза - Антоновден и Атанасовден. Покрай имениците винаги се лее много алкохол, а това е сериозно изпитание за здравето.  Какви са рисковете и най-честите грешки при пиенето, подробно обяснява пред БТА доц. Людмила Нейкова, ръководител на катедра "Токсикология" във Военномедицинска академия. 

Първата и най-банална грешка, която прави българинът, е консумация на високоградусови питиета още в началото на празника. В държавите от Западна Европа хората започват с напитка, която е с много по-нисък градус, а високоградусовият алкохол остава за накрая, когато стомахът е пълен с храна. По родните ширини след няколко чаши ракия за начало се минава към бира или вино за основните гозби, което има много лош ефект. Западняците оставят уискито за накрая, а започват с нещо по-леко, което е много по-разумно.     

Когато вече сме замезили солидно, високоградусовият алкохол се свързва с хранителните вещества и не се достига до сериозен ефект на напиване. Алкохолните напитки, консумирани от българите, невинаги са съобразени с мезето, отбелязва още доц. Нейкова. По думите й, е силно препоръчително при сериозно пиене да похапваме кашкавал, сирена и филета.

Друг лош навик на българите е да се вдигат наздравици на гладно, 

при това скоростно. Когато се пие бързо, липсва белтъчна или мазнинна храна, водоразтворимостта на алкохола му позволява много бързо да бъде усвоен от организма. Усвояването започва още в устната кухина, така че 10 мин. след употребата на напитката в кръвта ни вече има алкохол и това е свързано именно с тази негова водоразтворимост, допълва доц. Нейкова. 

Не съветвам да се вдигат тостове на празен стомах, както обикновено правят младите хора, категорична е тя. Другото, което води до бързо усвояване на алкохола и не се препоръчва за никого, е консумацията му с газирани напитки или с подсладени сокове, каза още доц. Нейкова. По думите й, препоръчително е алкохолът да се пие с много вода. Така няма да ни хване толкова бързо, а и махмурлукът няма да е толкова тежък.

Трета твърде обичайна грешка на празнуващите българи е пиенето последователно на различен вид алкохол. Би могло внимателно да се пие алкохол, произведен от една култура - например грозде, от което са направени виното и ракията. Смесването на вино, имащо гроздов произход, с уиски или коняк, в които се съдържат други вещества, може да доведе до много тежък махмурлук. На следващата сутрин човек може да се събуди с много силно главоболие, с отпадналост, включително може да има и болка в мускулите, тъй като те страдат от липсата на глюкоза и от липсата на вода, необходима за обменните процеси в клетките, предупреждава доц. Нейкова. 

Четвърта стъпка накриво при пиенето е 

влизането в общото темпо, пренебрегвайки личните възможности.            

Общоизвестно е, че жените се опияняват по-бързо в сравнение с мъжете. Това обаче често не се отчита от дамите, които вдигат чашите наравно със силния пол. Дори при един и същ човек, в зависимост от емоционалното му състояние, нивото на умора, количеството сън, евентуални соматични проблеми, в различни моменти едно и също количество алкохол би имало различни ефекти. Ензимът алкохолдехидрогеназа, който основно отговаря за преработката на алкохола в организма, е индивидуален за всеки човек. Преработката на алкохола е свързана с генетичната предразположеност на всеки човек, както и с „опитността“ на организма. Един 60-годишен организъм е по-трениран в сравнение с 20-годишен при изпиване на едно и също количество алкохол, казва още доц. Нейкова.

Петата грешка при запоите е загубата на контрол върху поведението. Алкохолът въздейства върху централната нервна система, където има възбуждащи и задържащи ефекти. В началото е весело и все още собственото поведение е контролирано. В следващия етап, при по-голямо количество изпит алкохол, човек губи контрол върху поведението си и 

може да стане още по-весел или заядлив и агресивен. 

Това обаче по-скоро е свързано с личностната ни характеристика, а тя не се определя от поетото количество алкохол, обяснява доц. Нейкова.

Възможно е при пиене на алкохол да се провокират различни прояви и самоконтролът да се занижи. Поговорката, че след пиене на алкохол „човек става себе си“, е вярна. Загубата на контрол върху собственото поведение намалява възможността за критичност и за реална оценка, а незначителни ситуации може да изглеждат провокиращи. Злоупотребилите с алкохол не реагират адекватно на околната ситуация.

Загубата на спомени е форма на остра интоксикация, но има и пациенти със заличени спомени и при малко количество изпит алкохол. При един и същ индивид една и съща доза алкохол може да има различни ефекти в зависимост от моментното му състояние, заявява шефката на катедра "Токсикология" във ВМА.

Пиенето е изкуство, но 

още по-важно е дали умеем да се възстановяваме след солидна употреба на алкохол.  

Твърдението, че пиенето на вода на следващата сутрин води до ново опияняване, не е вярно, каза доц. Нейкова. По думите й, препилите с алкохол трябва да пият много вода. Бирата не е много добро средство за овладяване на махмурлука, тъй като тя също съдържа алкохол, който отново продължава да натоварва черния дроб. Черният дроб е органът, който съдържа глюкоген, необходим за мозъка и за мускулите. 

Освен много вода, се препоръчва и зелен, билков или плодов, подсладен с мед чай. Подходящо е консумирането на мед, тъй като мускулите и мозъкът имат нужда от кислород и от глюкоза, а медът дава най-лесноусвоимите захари. Всички други сладки храни водят до допълнително затормозяване на организма, тъй като той трябва да разгради рафинираните захари до по-елементарни, които да се усвоят от клетките. При махмурлук не е добре да се пие кафе заради неговия диуретичен ефект, засилващ уринирането, което пък отново води до още по-голямо обезводняване, обяснява доц. Нейкова.

И съветва да се придържаме към умереното пиене. Според международните стандарти това означава по едно високоалкохолно питие  от 25 мл концентрат на ден за жена и 50 мл за мъжете.

Има много научни изследвания, показващи, че рискът от развиване на алкохолна зависимост е четири пъти по-висок сред хора, които имат роднини по пряка кръвна линия със същата зависимост. Средата, в която човек живее, начинът на живот, поведението му, личният му избор са от съществено значение, за да се предпази такъв човек от появата на зависимост към алкохола. 

Няма бивши алкохолици, както няма бивши хипертоници или бивши диабетици, а всъщност хората влизат в ремисия, научават се как да спазват определен хигиенно-диетичен режим и могат да живеят в ремисия, посочва още доц. Нейкова. По думите й, хората в ремисия, ако започнат да пият, макар и малко, веднага ще се върнат в предишното си състояние. Мозъчните клетки имат памет и рецепторите започват да реагират. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Граматиков

Граматиков

05.01.2023 | 19:06

Тази жена не е разбрала, че тук се пие за да се напиеш. Дава ни обяснения, как да не се напиваш?! Че каква е идеята на пиенето тогава?!

Отговори
1 0
Мислим кът дофторката Точно

Мислим кът дофторката Точно

05.01.2023 | 17:47

Я га пием на чужда софра и на чужда сметка ми е най здравословно и понятно от мидици на И чернио ми дроб правилно функционира

Отговори
2 0
вещ

вещ

05.01.2023 | 17:10

да обясня популярно за автора гарабед гамтрезвен- конякът се прави от дестилация на вино съчетаването на вино с коняк не е проблем проблемът е в количеството

Отговори
4 0
Обаче българският народ е казал

Обаче българският народ е казал

05.01.2023 | 16:56

Пияна жена - весела къща.

Отговори
3 2
Чете Бя

Чете Бя

05.01.2023 | 16:36

Другарката видна алкохоличка и софраджийка ша въ научи кък правилно да лапате и пиете Тя е професионалистка у лапането и пиенето Вие сте аматьори

Отговори
3 2

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?