46

Първа област обяви грипна епидемия

Грипна епидемия обявиха в Бургаско от 12 януари. Това става с решение на Регионалния пандемичен щаб.

Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и на всички профилактични прегледи и имунизации. Препоръчва се на здравните заведение да предвидят разширяване на легловата база на вътрешните отделения за сметка на други отделения с цел прием на пациенти с грип и следгрипни усложнения.

Преустановяват се и свижданията в болниците. Затяга се контрола по филтрирането на болните деца в детските градини, както и на персонала.

Учебните занятия се преустановяват и се преминава в неприсъствена форма на обучение в училищата и университетите на територията на област Бургас. Онлайн обучението ще бъде за периода 12-17 януари.

Кризисният щаб ще заседава отново на 17 януари.

Другите области на страната, които имат доказани случаи на грип тип А, са София, Разград, Шумен, Дупница, Търговище, Стара Загора, Сливен, Перник и Пазарджик. По-рано днес стана ясно, че в страната е засечен и грип тип В.

На този етап няма основание да се налага грипна ваканция в столицата. В последните няколко седмици заболеваемостта е идентична и показателите не са достатъчни за въвеждане на ограничителни мерки, съобщиха от Столичната регионална инспекция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГАГА

ГАГА

10.01.2023 | 16:28

Аре пак страхуват народонаселението, като че ли настъпва краят на света. Грип, при това А? С това ли ни плашат? За първи път в света или в България? Че грип А е известен от повече от половин век. Аре стегнете се малко.

Отговори
1 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?