71

Пациенти скочиха в защита на аптеките

Пациенти от цялата страна се организират в подписка, в защита на аптеките и в подкрепа на техните искания. Подписите ще се събират в здравните заведения, съобщи председателят на Инициативния комитет от магистър-фармацевти в България Аделина Любенова. 

От Българската асоциация за закрила на пациентите вече са  изпратили писмо до здравния министър д-р Галя Кондева. То е подписано от Пламен Таушанов, който е председател на пациентската организация, която има структури във всички 28 области в страната. 

“Ако проектът бъде приет е възможен спад в броя на аптеките, които отпускат напълно заплатени от бюджета на НЗОК лекарствени продукти. Към момента има над 120 населени места, в които има една аптека, която работи по договор с НЗОК. Отделно от това през 2023 година в 22 общини няма аптека, а в още 42 общини пък има само една. Предложените изменения ще задълбочат кризата с осигуряване на достъп до фармацевтична грижа и аптеки в страната, като същевременно ще доведат до засилване на позициите на големите участници на пазара, които са вертикално свързани с търговци на едро и производители. Процесът по окрупняване на пазара е необратим и с тежки трудно предвидими последици за българското население. При окрупнен пазар на търговията на дребно, държавата няма да може да осигури по – равномерен териториален достъп. Пациентите ще бъдат принудени да чакат до 30 минути и повече за отпускане на лекарствени продукти, заплащани от бюджета на НЗОК. Ще се създаде значително социално напрежение”, се казва още в писмото на Българската асоциация за закрила на пациентите. 

В него председателят на организацията Пламен Таушанов подчертава, че проектът следва да предвиди минимум четири месеца отлагане на влизането в сила на новите разпоредби.

“Считаме, че с предлаганите промени се създава възможност в едно предписание да се обединят неограничен брой лекарства и лекарствени продукти и ще направи невъзможно да се осъществи по-прецизна и по-пълна оценка на лекарствената терапия по отношение на взаимодействието на отделните продукти и предотвратяване на полипрагмазията. По същество, няма същински и адекватни мотиви, които да отразяват необходимостта от промяна на съществуващата нормативна уредба, а без липса на адекватни мотиви, наредбата следва да бъде оттеглена от обществено обсъждане в този вид. В противен случай, липсата на мотиви ще доведат до отмяната й от Административния Съд”, казват още пациентите в писмото си до здравния министър.

Писмото е в подкрепа на фармацевтите, според които промените в Наредба 4 ще доведат до значителни затруднения в отпускането на медикаменти по Каса за фармацевтите, а болните ще трябва да обикалят и да търсят лекарствата си в различни обекти. Аптекарите пък ще получат за труда си само част от предвидената такса. 

Припомняме, че два поредни дни фармацевтите от двете съсловни организации - Инициативния комитет от магистър-фармацевти в България и Българския съюз на фармацевтите,  прекратяваха за известно време работа с пациенти в знак на протест срещу предложените промени. Те се опасяват, че ако корекциите влязат в сила,  няма да е възможно да се осигурят финансови средства  за всички 100 % безплатни лекарства и това ще доведе до фалит на 1200 самостоятелни аптеки в страната, които са подписали договор с НЗОК .

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?