71

От понеделник: Антибиотиците само с е-рецепти, лекарствата за сърдечно болни – с доплащане

От понеделник антибиотиците ще се изписват и отпускат отново само с електронни рецепти. Заради хаоса и напрежението, което предизвика въвеждането им между лекари, пациенти и фармацевти, в края на миналата година правителството даде гратисен период за паралелно ползване на хартиени и е-рецепти, който изтича утре. Според фармацевтите обаче този период трябва да се удължи. 

Притесненията им са заради все още нерешените проблеми с номенклатурите, с лекарствата в софтуерите на лекарите и фармацевтите, честите сривове в Националната здравноинформационна система, което води до невъзможност за обслужване на пациентите, както и ежедневните проблеми с необслужени пациенти поради недостиг и дефицит на  лекарствени продукти. 

Припомняме, че на 23 март, представители на над 600 аптеки, 48 производители на лекарства, хранителни добавки и медицински изделия дискутираха на конференция наболели и нерешени проблеми, които затрудняват дейността им и ги поставят в положение да не могат ефективно да изпълняват професионалните си задължения пред пациентите. След дискусията, те подписаха декларация с искания към  Министерството на здравеопазването и Здравната комисия в парламента като на първо място беше удължаването на гратисния период за паралелно изписване на антибиотици на хартиени и е-рецепти след 1 април 2024г.

Тогава председателят на БЛС д-р Иван Маджаров  подкрепи фармацевтите в излъчената от тях декларация за удължаване на срока за работа с бяла рецепта до отстраняване на различията в номенклатурите.

„До момента няма публикувана промяна от здравното министерство  в Наредба 4 за изписване и отпускане на лекарствени продукти за срока, който беше даден до 31 март. По тази причина от 1-ви април фармацевтите ще могат да отпускат антибиотици само по електронна рецепта“, коментира за „Марица“ магистър фармацевт Димитрия Стайкова - председател на Регионалната фармацевтична колегия.  Тя уточни, че издадените до неделя рецепти по досегашните правила ще важат един месец, но тъй като антибиотици се изписват за остри състояния,  тези случаи ще са малко. 

„При всички случаи ще има недоволни и между пациентите, и между лекарите и  сред фармацевтите, които основно обират негативите, когато се налага да върнат пациента при лекаря. Очаквам напрежение, защото в последните 10 дни се увеличиха рецептите за антибиотици заради респираторен вирус, който отново най-често засяга децата“, опасява се Димитрия Стайкова.

Според нея друго недоволство сред пациентите ще предизвика и подвеждащата информация, че след 1-ви април 52 лекарствени продукта за съдови заболявания стават безплатни, което не отговаря на истината. 

„Безплатен за пациента ще е само най-евтиният представител на съответното лекарство. Това означава, че ако на пациентът е изписан по-скъп вариант на медикамента, той ще доплаща разликата между най-евтиния и неговия от джоба си. Така че пациентите със сърдечно съдови заболявания  не трябва да очакват, че лекарствата им ще са на 100 % безплатни, ако лекарят е изписал по-скъп генерик“, уточнява Стайкова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
reytery

reytery

30.03.2024 | 20:51

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://e.vg/alman

Отговори
0 1
Не знам къде се намирам.

Не знам къде се намирам.

30.03.2024 | 16:18

Вие, които ги решавате тези неща, сте пълни идиоти. Няма да се извинявам на никого. Тая прословута електронна рецепта е едно недоразумение. Защо не успяхте да я въведете през октомври 2023 г.? Защото пак някой не го измисли както трябва.... Изписаха на хартиена рецепта антибиотик на майка ми именно в този период на въвеждането на електронните рецепти. Обиколих половината аптеки в област Пловдив и никоя не ми продаде въпросното лекарство, защото "не работела системата" - нито с хартиени, нито с електронни...... А......трябваше, задължително, да се изпият въпросните таблетки! Живеем в олигофренска държава, управлявана от олигофрени. Останах да живея тук преди години, заради някакъв "див патриотизъм", но съжалявам всеки ден от 25 г.насам!

Отговори
14 0
В цяла Европа!

В цяла Европа!

30.03.2024 | 16:15

В цяла Европа е валидно изписването И на хартиени, И на електронни рецепти, само тук у нас, пак по-големи католици от Папата се пишат!

Отговори
17 0
Лора

Лора

30.03.2024 | 16:01

Стойкова имаше възможност да се подготви над една година за изписването на електронни рецепти, явно няма капацитет сред гилдията която представлява и сред пациентите да бъде полезна и да улесни тях за лесно и безпроблемно изписване на лекарства !

Отговори
7 0
Че кой в България има някакъв Капацитет?

Че кой в България има някакъв Капацитет?

30.03.2024 | 18:58

Че кой в България има някакъв Капацитет? Както се вижда всичко е Ос --ра ---но!

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?