46

Още една област обяви грипна епидемия

Обявяват грипна епидемия от 17 януари област Стара Загора. Ще бъдат преустановени учебните занятия във всички училища на територията на областта.

От РЗИ очакват през следващата седмица заболяемостта да надмине 330 на 10 000 души и предложиха на членовете на Областния щаб в Старозагорска област да бъде обявена грипна епидемия за периода от 17 до 23 януари, включително. Натовареността на болничните легла в здравните заведения също нараства драстично през последните дни.

Мярката се налага заради рязкото повишаване на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания от началото на 2023 г. до този момент. През последните две седмици РЗИ извършва пробонабиране от пациенти в остра фаза на заболяване. От изпратените 23 проби в лаборатория в София, 14 доказват циркулирането на грипни вируси на територията на областта. Особено висока е заболеваемостта сред децата на възраст 0-15 години, предаде NOVA.

Данните към 12 януари показват, че в учебните заведения болни са близо 18% от учениците, като в община Стара Загора този процент е още по-висок, в детските градини са болни също близо 18% от децата, а в яслите – 14.2%. 

Одобрената от Областния оперативен щаб заповед ще бъде изпратена за съгласуване с Главния здравен инспектор и ще влезе в сила от 00 ч. на 17 януари. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?