3906

Одобриха лекарство за рядко очно заболяване

Положително становище за медикамента Akantior (полихексанид), който е под формата на капки, издаде Комитетът по лекарствените продукти в хуманната медицина (CHMP) на Европейската агенция по лекарствата (ЕMA). Очните капки са предназначени за лечение на акантамеба кератит. Заболяването   представлява тежка, прогресираща и застрашаваща зрението инфекция на роговицата и се характеризира със силна болка и фотофобия.  Този вид кератит е рядко заболяване, засягащо предимно хората, които носят контактни лещи, уточняват от лекарствения регулатор.

Още един иновативен лекарствен продукт – Adzynma (rADAMTS13), бе одобрен от комитета с разрешение за употреба при изключителни обстоятелства. Той представлява ензимна заместителна терапия, предназначена за лечение на деца и възрастни пациенти с вродена тромботична тромбоцитопенична пурпура. Това е рядко животозастрашаващо заболяване на кръвта, което може да доведе до сериозно увреждане на органи и преждевременна смърт.

Комитетът издаде и препоръка за условно разрешение за търговия за Durveqtix (fidanacogene elaparvovec), нова генна терапия за хемофилия B. Разработването на препарата беше подкрепено чрез схемата на EMA за приоритетни лекарства. Тя предоставя ранна и подобрена научна и регулаторна подкрепа за обещаващи лекарства с потенциал за справяне с нерешени до момента медицински проблеми.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?