1553

Ново 20: Обсъждат увеличение на потребителската такса при джипитата, вижте с колко

Обсъжда се потребителската такса за посещението при личните лекари да е между 5 и 8 лева, заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

"Искаме или твърда цена, или връщането на 1% от минималната работна заплата. Което е около 8 лева”, обясни тя пред Нова тв.

Общопрактикуващият лекар мотивира искането за по-високата такса: "Децата д 18 години, студентите, хората с хронични заболявания, които имат ТЕЛК – са освободени от такса. А това не е никак малка група. Сега кабинетите са пълни с деца. Държавата, която е социалната държава, на която всички плащаме данъци, когато извършва социални функции, трябва да ги извършва за своя сметка, а не за сметка на лекарите в България”.

По отношение на грипната обстановка в страната тя изрази възмущение от факта, че всяка година в есенно-зимния сезон се говори за това, че грипът идва, но никога не сме подготвени.

„В момента има смисъл да се постави антигрипна ваксина, но няма налични дози. За хората, които се страхуват от убождане и игли – има назална ваксина срещу грип. Тя е подходяща и за деца, и за възрастни, и има голяма ефективност”, подчерта тя.

По думите на доктор Николова ваксинационната програма срещу грип трябва да се разшири. „Тя трябва да обхване задължително децата. Защото държавата е тази, която трябва да се замисли, че е много по-добре да профилактира, а не да лекува. Защото при всички случаи на държавата ще ѝ излезе много по-евтино. Ще се спести и болката, страданието, усложненията и болестта”,  допълни тя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Гавра с родителите ни!

Гавра с родителите ни!

27.01.2023 | 05:31

Срамно гадно се държа тая т.н.доктор Николова по телевизията! И коментира така: Ще ми освобождават от такса /хора с ТЕЛК, Ученици,студенти и пенсионери -с 1лв/ нека ги освобождават ама защо за моя сметка???..!! Николова :първо ти получаваш от касата на брой пациенти записани в твоята практика!!! Искаш и такси ли?! В моето семейство при един лекар сме общо 5 човека,само аз ползвам лекарства останалите с години нищо ..нито профилактика нито болнични!Но касата плаща нали?! Редно е да има разумен лимит от пациенти!какво е това 1200 пациента??!! А когато завърши безплатно медицина с парите които аз внасях в бюджета ти беше добре?!Плати си следването направи си практика и лапай такси.... За какви такси за какви пет лева се пъне!Като не й харесва да си прави частна практика! Първо за какво са ни личните лекари??Всеки е достатъчно интелигентен да знае ,че като го боли ухо ще иде при ушен лекар?! Като го боли стомах при вътрешни болести!!! За изписване на лекарства и консултации да има общопрактикунащ лекар или парамедици..но тези лекари до един трябва задължително да имат мед.сестра и записване на час!!! Идете в първа поликлиника Пловдив на Понеделник пазара при заместващ д-р Ситников/ д-р Неделчев/..поне 10 човека за едни лекарства чакаш 2-3 часа ...без сестра без час....и влизаш при сърдит лекар който не иска да говори.. Та тази д-р Николова се държа гаменски почти като във вица с митничаря!!! Всеки път шофьор на тир плащал 100€ на Митничаря и започнал да прескача таксата! Митничаря го пита : К'во става що не плащаш? А шофьора казва абе строя къща и не стигат парите! гледа, слуша Митничаря и отсича: Абе строй ма защо за моя сметка!?!? ТАКА ДНЕС ЗВУЧА ПРИЗИВА НА ГЕРГАНА НИКОЛОВА! ГНУСНО И НАГЛО! P.s. Дали може някой разследващ журналист да провери какво възнаграждение месечно получава д-р Гергана Николова!!!??? И другото по статистически данни от данъчните им декларации точно "бедните"лекари и учители купуват като щури имоти.. Забрана за частна практика която не е към здравна каса...и повече от 1 работно място !!!! Болниците се превърнаха в "борса" за набиране на пациенти за " долекуване"в часните кабинети.. Как да те лекуват в болницата като им трябваш в частния кабинет. Отиваш с готовите изследвания от болницата,той ти знае дереджето...чиста робота!! Всички болнични лекари имат частна практика която няма договор със здравна каса!!!! ЗАЩО!!! За да няма контрол и да лапа пари таксите там са от 120лв нагоре!!! Медицината и учители трябва да се регулират като се върнат условията: Планирано по региони и необходимост обучение! Държавна поръчка и договор за разпределение! Мед.сестрите също! Да има специални професионални училища за медицински помощен персонал санитари ,помощник сестри помощен медицински работници. А който иска платено да върви после където ще .но ако добива специалност продължава да плаща... Само тези които остават в България безплатно!

Отговори
2 0
Мария

Мария

26.01.2023 | 20:36

Доктор Николова явно не е доволна от заплатата си.Ами 2 хил.лв.пари ли са за т.н доктори?!

Отговори
5 1
5678

5678

26.01.2023 | 20:48

Мария, мога да те уверя, че заплатите са им в пъти над 2000 лв, разбира се за тези лекари с повечето пациенти!

Отговори
5 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?