1553

Нови правила за ТЕЛК, болниците протестират

Реформата в ТЕЛК е в ход. Правителството в оставка гласува промени в правилата за работа на комисиите и на практика задължи всички държавни и общински болници да разкрият по една, а в университетските болници - по минимум две ТЕЛК комисии, съобщи БНТ.

Едномесечният срок за това изтича на 19 април. А от 20 юни заявленията за ТЕЛК трябва да се разпределят електронно на случаен принцип, между всички комисии в страната от система, която ще се разработва тепърва.

Почти година след като служебният здравен министър Асен Меджидиев предложи реформа в ТЕЛК, правителството в оставка гласува промените. Според тях до 19 април в страната трябва да бъдат разкрити около нови 80 ТЕЛК комисии във всички държавни и общински болници.

Според новите правила ТЕЛК трябва да издаде решение до 3 месеца след подаване на заявлението. Комисиите ще работят само по документи. Физически преглед ще се прави по изключение на хора в тежко състояние. Така например, след като заработи системата за случайно разпределение, ТЕЛК-Варна ще може да издаде решение на човек, подал документи в София.

 Неофициално работещи в ТЕЛК коментираха, че промените няма да решат проблемите в системата. А вместо да осигурят събеседник пред БНТ, от здравното министерство отговориха на въпросите ни с цитати от постановлението на Министерския съвет.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Долна Мръсна Държава!

Долна Мръсна Държава!

25.03.2024 | 10:49

"Комисиите ще работят само по документи!" Долна, Мръсна Държава! Която не Зачита собственото си Законодателство! Измект! и Президент И Народно събрание! И Министерски съвет И държавни Служби!

Отговори
7 1
Една Реформа

Една Реформа

24.03.2024 | 16:43

Една Реформа плод на Безмозъчни същества!

Отговори
12 1
Те нямат кадри

Те нямат кадри

24.03.2024 | 15:50

Те нямат кадри за сега съществуващите ТЕЛК. Какво остава за новосъздадените! Как се изкоренява тази Неграмотнокт! И сред Лекарите и сред представителите на Правителството и Народното събрание.

Отговори
8 3

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?