71

Нова зараза! Ангел Кунчев: Грип и COVID си отидоха, но идва друга заплаха

Повече ме плаши това, което се случва в Европа - по отношение на коклюш и морбили. Единствените три държави, в които няма случаи на морбили, това са България, Исландия и Кипър, заяви главният държавен здравен инспектор.

 

Нова зараза притесни главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който обяви, че грипът и COVID-19 си отидоха.

В момента сме в период на смяна - свърши грипът, ковидът също, сега минаваме на комарите, чревните инфекции, отчасти на хепатитът, заяви доц. Ангел Кунчев в ефира на bTV.

Ако трябва да обобщим, сме в малко преходен период, в който не боледуваме чак толкова. Повече ме плаши това, което се случва в Европа - по отношение на коклюш и морбили.

Единствените три държави, в които няма случаи на морбили, това са България, Исландия и Кипър. Това се дължи най-вече на навременно направените имунизации и на съвестните баби и дядовци, които сме имали, за да се случи това.

По отношение на реимунизацията - тя се прави на 12 години. А тези 66 случая, които имаме от началото на годината, са все  на деца преди тази реимунизация. Страхът от спад в реимунизациите е оправдан, но ние преодоляхме срива. Разпространението ще продължи, най-вече в организирани колективи, където има по-тесен контакт, поясни още доц. Кунчев.

По темата за коклюша, доц. Кунчев заяви:

"Коклюшът е едно заболяване, което рядко срещаме, съответно и не мислим много за него. Но трябва да го имаме предвид. Когато се установи такова заразяване - издирват се контактните лица, поставят се под медицинско наблюдение, ако се налага се изолира случая. Но когато едно заболяване влезе в училище или в детска градина, трудно може да се предотврати."

Трябва да има антибиотична политика. Антибиотици се пият само тогава, когато има нужда от тях, а не на сляпо да приемаме.

На въпрос какво мисли за минаването от хартиени към електронни рецепти, доц. Кунчев заяви, че според него това е вид улеснение, защото "не се изисква да носим, каквото и да е". Електронната рецепта е улеснение, но това няма общо с така наречената медицина по телефона - при лекар се ходи физически. Промяна в начина на отпускане на лекарства няма, има улеснение!

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
фондация Рокфелер

фондация Рокфелер

02.04.2024 | 16:19

Този е от нашите,слушайте го и се фъксинирайте.

Отговори
0 3
Болести

Болести

02.04.2024 | 11:21

Болни е имало и ще има, нората са казали прикритото мляко котките не го ядат, аз от статията това разбирам, редно е да са стегнати малко редиците че като няма дистанция коликтивно се понаплюваме с говоринето, а и не е хиегинично нали говорим за Европа за Шанген това ли ни е културата и на къде сме тръгнали тогава като не спазваме основни принципи на взаимно уважение

Отговори
3 0
Стахувай се народее....

Стахувай се народее....

02.04.2024 | 10:58

На баба ти хурката

Отговори
4 2
Европейската прокуратура започна разследване

Европейската прокуратура започна разследване

02.04.2024 | 10:13

на есемесите на Фон дер Лайен с Pfizer.

Отговори
12 1
еиж

еиж

02.04.2024 | 10:12

Рокфелерова подлого, защо не се гръмнеш?

Отговори
10 6

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?