3906

НЦЗПБ разкри: Отстъпва ли коклюшът

 

145 са случаите на коклюш, регистрирани през миналата седмица. Броят им е с 40 по-малко от регистрираните седмица по-рано, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)..

Намаляването на заразените се отчита за четвърта поредна седмица. Пикът на заболяването бе преди месец, когато Центърът отчете над 280 случая за периода 22-28 април. Само седмица по-късно броят им отбеляза рязък спад с около 100 и заболелите от коклюш се задържаха в рамките на около 180 случая седмично. Между 20 и 26 май, регистрирани с коклюш са вече под 150.

 

Припомняме, че заради рязкото увеличаване на случаите на коклюш у нас, както и двата смъртни случая на бебета, здравните власти предприеха мерки като сваляне на възрастта за първа имунизация на бебетата от осем на шест седмици .Организирани бяха и безплатни имунизации за бременни в третия триместър.

Според данните от НЦЗПБ намалява също и заболеваемостта от варицела. През миналата седмица са регистрирани 471 случая, което е с 382 по-малко от отчетените седмица по-рано. Общият брой случаи от началото на годината пък е 16 562, което пък е с 4929 по-малко от същия период наминалата, отчитат от Центъра.

Въпреки сериозния ръст на морбили в Европа, у нас от началото на годината досега е отчетен само един случай на морбили, открит в началото на април.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?