71

Най-после! Без разкарване до джипито: Дават е-направление за всички изследвания

Личните лекари вече могат да издават електронни направления за всички възможни изследвания, които се покриват от Здравната каса. Те ще заместят изцяло хартиените, които се използваха до този момент. Досега е-направления се генерираха единствено за изследвания, свързани с COVID -19. За новата функционалност съобщиха от „Информационно обслужване“ АД – националният системен интегратор за държавната администрация. 

Надграждането стана възможно, след като  в Националната здравно-информационна система (НЗИС) се внедриха всички над 900 кода за различните изследвания. Така модулът за издаване на електронни направления за медико-диагностични дейности вече работи с пълната си функционалност.

Лабораториите също могат да изпращат резултатите от изследванията директно в НЗИС и така те са достъпни в електронното медицинско досие на пациента. Засега обаче данните от електронното медицинско досие са видими единствено при влизането с квалифициран електронен подпис. 

От пускането в експлоатация на модула за е-направление в началото на декември 2020 г. досега са издадени общо над 380 000 електронни документа. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са близо 3 600, а най-много са издадените направления  в София, Пловдив, Бургас и Варна. Общо 302 000 пациенти са получили своите направления по електронен път, обобщават от „Информационно обслужване“.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Лекар

Лекар

10.04.2022 | 15:45

Другарко Порязова,ти наясно ли си,че лекаря трябва да те прегледа и ако прецени тогава да изпрати електронното направление в системата???????? Ще се разкараш и хоро ще играеш!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?